İşte Başbakan'dan Yazılı Emir İsteyen General

İşte Başbakan'dan Yazılı Emir İsteyen General

15 Temmuz gecesi Başbakan Binali Yıldırım’dan yazılı emir isteyen kişinin Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan olduğu öğrenildi.

Darbe girişimi ardından tutuklanan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, savaş uçaklarının Ankara’da vurulması için telefonda, "Vurun" emri veren Başbakan Binali Yıldırım’dan yazılı emir isteyen kişinin tutuklu Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan olduğunu söyledi. 
 
Havadaki uçakların vurulması için ihtiyaç olabileceği gerekçesiyleDiyarbakır’daki pilotlarında gözaltı işlemlerinin de Adalet Bakanlığı’nın izni ile üste yapıldığı ve onların uzun süre üste bekletildiği de ortaya çıktı. 16 Temmuzsabahından itibaren savaş uçaklarının kalkmasına izin verilmeyen 8’inci Ana Jet üssüne başka bir üsten 5 savaş uçağının indiği görüldü. İfadelerde, Tunceli’nin Hozat ilçesinde bulunan 51.Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü’nün, 8’inci Kolordu Komutanlığı’nı bastığı ve komutanı rehin almayla çalışırken kendisinin yakalanarak tutuklandığı ortaya çıktı.
 
Darbe girişimi soruşturması kapsamında verilen ifadeler, 15 Temmuz gecesindeki gelişmeleri gözler önüne serdi. Soruşturma kapsamında TSK’dan ihraç edilen ve tutuklanan Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz’ın ifadesinde, Ankara’yı havada bombalayan uçakların vurulması için Başbakan Binali Yıldırım, Eskişehir’deki Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve kendisi arasında geçen konuşmaları anlattı. İfadelere göre; Ankara’yı vuran uçakların Diyarbakır’dan kalktığının tespit edilmesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz’ı arayarak 8’inci Ana Jet Üssü’ndeki pilotların gözaltına alınacağını söyledi. Korgeneral Yılmaz, direkt olarak 8’inci Ana Jet Üssüne gidilmesi halinde çatışma çıkabileceğini, onların hareket merkezi olan Eskişehir ile görüşmelerinden sonra gitmelerinin daha iyi olacağını söyledi. Korgeneral Yılmaz ifadesinde, Eskişehir’de Diyarbakır’daki üsten sorumlu Havacı Korgeneral Cemal Ziya Kadıoğlu ile görüştüğünü ve gözaltı ile ilgili kararı bildirdiğini belirterek, şöyle dedi:
 
"PİLOTLARIN GÖZALTINA ALINMASI KARARINI BİLDİRDİM"
 
"Korgeneral Kadıoğlu ’Havada 4-5 uçak var, her yeri bombalıyorlar, bize uçak lazım’ dedi. ’Siz bu pilotlara gözaltı yaparsanız bir nerede uçak kaldıracağız?’ dedi. Onun üzerine ne yapacağımı düşündüm ve başbakanımızı aramaya karar verdim. Başbakan’a kendimi tanıtıp durum hakkında bilgi verdikten sonra pilotlar ile ilgili gözaltı kararını söyledim. Ancak, Korgeneralin ’Eğer bunlar gözaltına alınırsa bizim Ankara’daki olaylara müdahale edecek uçağımız olmaz, bu gözaltı kararını kaldıralım’ teklifini kendisine ilettim. Ankara’daki durumu nedeniyle bunu kendisine sormak durumunda olduğumu açıkladım. Kendisi telefonla görüşürken diğer bir telefonla ’Eskişehir’deki generali bağlayın’ dedi. Bir kısmını ben de görüntülü telefonda işittim. Sonuçta gözaltı işleminin uygulanmasına karar verildi ve biz gözaltı kararı için hazırlıklara başladık. Fakat, bu arada saat 05.40 civarında Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezine Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan gelmiş. Tabii o diğerlerinden kıdemli olduğu için emir komutayı o almış gibi telefonun başında o vardı. Onunla görüşmeye başladım."
 
"KORGENERAL YAZILI EMİR İSTEYİNCE BAŞBAKAN ’SESİMİ KAYDA AL VUR’ DEDİ"
 
Korgeneral İbrahim Yılmaz ifadesinde, kendisi, Eskişehir’deki hava üssünde bulunan Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan ve Başbakan Binali Yıldırım arasında geçen konuşma şöyle:
 
*Korgeneral Demirarslan; Durum kritik, havadaki uçakları indiremiyoruz, Diyarbakır’dan 2 uçak kaldırmamız lazım.
 
-Korgeneral Yılmaz; Pilotların gözaltı kararı var, Başbakan teyit etti, Başbakan ile görüşmeniz gerekir.
 
*Korgeneral Demirarslan: Başbakan’ı aradım, uçakları kaldıracağız.
 
-Korgeneral Yılmaz: Sayın başbakanım Eskişehir Diyarbakır’dan 2 uçak kaldırmamızı istiyorlar ve sizin onayınızın olduğunu söylüyorlar, bu uçakların kalkmasına izniniz var mı.
 
*Korgeneral Demirarslan: Sayın Başbakanım oradaki (Diyarbakır) uçaklar gelecek, buradaki uçakları vuracak.
 
**Başbakan Binali Yıldırım; Vurun
 
*Korgeneral Demirarslan: Yazılı emir gerekiyor
 
**Başbakan Yıldırım: Ben bu saatte sana nereden yazılı emir vereyim, sesimi kayda alın vurun.
 
**Başbakan Yıldırım; (7.Kolordu komutanına), "Kaldırın kardeşim uçakları"
 
UÇAK LAZIM OLUR DİYE GÖZALTINA ALINAN PİLOTLAR HAVA ÜSSÜNDE TUTULMUŞ
 
7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ifadesinde, 8.Ana Jet üssündeki pilotlara gözaltı işlemi yapılması için saat 05.40 civarlarında Cumhuriyet Başsavcısının makamıma geldiğini belirterek, "Orada bir fikir alışverişinde bulunduk. Nasıl bir hareket izlenmesi hususunda konuştuk. Kendisi Adalet Bakanımız ile görüştü, gözaltının yapılmasını, ama pilotların orada polisin gözetimi altında uygun bir yerde tutulması konusunda karar alındı. Bu karar doğrultusunda yola çıktık, içeriye girerken nizamiyede herhangi bir sıkıntı olmadı ve gözaltı işlemine başladılar" dedi.
 
TUĞGENERAL, KOLORDU’YU BASARAK KORGENERALİ REHİN ALMAK İSTEMİŞ
 
Korgeneral Yılmaz’ın ifadesinde, merkezi Elazığ’da bulunan 8’inci Kolordu Komutanlığı’nda 15 Temmuz gecesi olanlara yer verdi. Korgeneral Yılmaz’ın ifadesinde, 02.55’te 8’inci Kolordu Komutanı ile görüştüğünü ve Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar’ın kendisine  Hozat’taki 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü’nün karargaha geldiği, karargahı basarak kendisini esir almaya çalıştığını, kendisinin de bunu bastırarak gelen kişiyi kodese tıktığını söylediğini ifade etti. Soruşturma kapsamında tutuklanan Tuğgeneral Ünlü ile ilgili Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamada, şöyle denilmişti:
 
"15.07.2016 günü saat:22.00 sıralarında ülke genelinde başlayan silahlı kalkışma/darbe girişimine katılan ve Anayasal düzeni zorla değiştirmek teşebbüsünde bulunan 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü, 16.07.2016 tarihinde gözaltına alınmıştır. Türk Ceza Kanunu’nun 309. maddesindeki, ’Anayasayı ihlale teşşebbüs’ ve 312. maddesindeki ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi’ suçlarından Elazığ ilinde çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır."
 
"DİYARBAKIR SEMALARINDA 14 GÜN SONRA İLK KEZ SAVAŞ UÇAKLARI GÖRÜLDÜ"
 
Darbe girişimi sırasında Ankara’yı bombalayan savaş uçaklarından 6’sının Diyarbakır’dan kalktığının tespit edilmesi üzerine uçuşlara kapatılan Diyarbakır’daki 8.Ana Jet üssüne dün ilk kez savaş uçakları indi. Ankara’yı bombalayan savaş uçaklarını indirmek için en son 16 Temmuz sabahı kalkan 2 savaş uçağından sonra 14 gündür uçuşları yasaklandığı için sessizliğin hakim olduğu 8’inci Ana jet üssüne dün akşam saatlerine hangi üsten geldiği öğrenilemeyen 5 savaş uçağı iniş yaptı.