İstanbul'u Susuz Bırakmayacağız

İstanbul'u Susuz Bırakmayacağız

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "İstanbul'u susuz bırakmayacağız. Kuraklık devam etse bile alternatif planlarımız var" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "İstanbul'u susuz bırakmayacağız. Kuraklık devam etse bile İstanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılamak için alternatif planlarımız var" dedi. 

Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Tekirdağ Valiliğini ziyaret etti.

Ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, "İstanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılamada sıkıntı yaşanmaması için tasarruf tedbirleri almayı düşünüyor musunuz" sorusu üzerine, hafta sonundan itibaren bölgede yağışların başlayacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde de İstanbul'un susuz olduğunu anımsatan Eroğlu, şöyle konuştu:

"İstanbul'u susuz bırakmayacağız. Kuraklık devam etse bile İstanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılamak için alternatif planlarımız var. İstanbul halihazırda günde 2,5 milyon metreküp su tüketiyor. Bizden önce 30-40 yıl susuzdu. Su satış istasyonlarından su alırdık. Bugün İstanbul 17 milyon. Günlük 2,5 milyon metreküp su kullanılıyor ama susuzluk var mı? Yok. Su vereceğiz merak etmeyin. Bizim A, B, C planlarımız var. Bazı belediyeleri de susuzluktan biz kurtardık. İzmir susuz kaldı, biz kurtardık. Yani su deyince mesele bizim meselemiz.  Biz büyük düşünürüz. O bakımdan İstanbullu merak etmesin ancak bazıları arzu ediyor ki su kesilsin ama su akacak merak etmeyin. Kaldı ki yağışlar da geliyor." 

Eroğlu, Tekirdağ'a Orman Genel Müdürlüğü tarafından 5 bin dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapılarak toplam 800 bin fidan dikileceğini, Ergene Havzası Eylem Planı projesinin de dolu dizgin devam ettiğini kaydetti. 

"Ergene", örnek projeler arasında" 

Eroğlu, Ergene'nin sayılı örnek projeler arasında yer aldığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Ergene Projesi'ne verdiği destekten de bahseden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bugün Ergene, Başbakanımız el atmasa, talimat vermese çok zor bir proje. Çünkü sadece bizim bakanlığın 3,2 milyar TL yatırım yapması gerekiyor. Yani belediyelerin yapması gereken yatırımları da biz yapıyoruz. Gerek atık su artırma tesisi, gerekse katı atık bertaraf tesisleri. Dere ıslahlarını da biz yapıyoruz. Dolayısıyla sadece biz değil Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, büyük destek veriyor. Ergene'nin hükümetimize maliyeti 4 milyar TL'yi  geçiyor ama bana göre Tekirdağ'ımız Kırklareli ve Edirne'mize ne yapılsa azdır. Dolayısıyla Ergene'yi kurtarmak için bu 4 milyar TL değer diye düşünüyorum."

Eroğlu, projenin halk sağlığı, derelerin ve toprağın kirlenmemesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Proje çerçevesinde atık su arıtma tesisi yapımı, derelerin ıslahı, katı atık bertaraf tesisleri gibi büyük çapta 15 eylem planı olduğunu ifade eden Eroğlu, ıslah organize sanayileri için bir kanun çıkardıklarını ve bölgelerin birisi hariç tamamının kurulduğunu kaydetti.

 

aa