Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

İstanbul"a Silikon Vadisi

Türkiye için, hatta İslam dünyası için en çılgın proje, sanırım Silikon Vadisidir.. Umarım birileri şehir milliyetçiliği ya da küçük hesaplar uğruna bu projenin içini boşaltmaz.. Bu proje sadece Türkiye için değil, tüm bölge ülkeleri ve İslam dünyası için bir imkan olacaktır, bu unutulmamalı.. Belki de bundan sonrası, diğer bir en büyük proje, serbest finans bölgesi olacaktır.. Sadece para değil, değerli taşlar, altın-gümüş gibi değerli madenler, hisse senetleri, çekler vs. yüksek değer ifade eden, taşınabilir değerlerin tümü. Bu milyonlarca dolarlık bir tablo da olabilir.. Bana kalırsa buna paralel olarak Merkez Bankası yeniden yapılandırılmalı ve dünyanın belli başlı büyük merkezlerinde şubeler açmalı. Bu iki konu birbiri ile ilgili..

Yeniden Galata"yı yeniden  ihya etmeliyiz..
7 Coğrafi bölgede mirorları olmalı bu sistemin.. Kamu miroru için en uygun adres Eskişehir"di, ama olmadı. Kamu miroru yerine Konya"ya yine kamu ağırlıklı ama kendi başına ayrı bir tesis kuruldu..
Bu iş için en uygun arazi, Pendik civarı. Bana göre Sabiha Gökçen havaalanı yanındaki teknopark bu projeye dönüştürülebilir. Ve bu proje istimlak yolu ile Göçbeyli"ye doğru genişletilebilir..
Önce şunda anlaşalım, bu bir teknopark projesi değil.. Bu kendi başına bir şehir kadar büyük bir proje.. Buraya sadece bilgisayar firmaları gelmeyecek, üniversiteler, media, kamu ve özel sector, 3. sector, herkes olacak burada..
Google gibi bir projenin de burada yer almak isteyebileceğini düşünelim.. Ana kart üretimi yapmak isteyecek bir firma.. Artık her şey bilgisayarla ilgili.. Savunma bile.. Cyber güvenlik ayrı bir konu, bir de Cyber savaş var.. Cyber istihbarat denen bir şey var.. Olay kişisel haberleşmeden sağlığa kadar, her alanla ilgili. Onun için proje bu çerçevede ele alınmalı.
7 Coğrafi bölge ve uydu bağlantı sistemleri ile ve İslam dünyasına yönelik yatırımlarla nerede duracağı belli olmayan bir genişlemeden söz ediyoruz.
Onun için 3"lü, 5"li teşvik politikaları ile bu işe destek verilmesi yeterli değil..
Sonra Pardüs"e dönmesin bu iş.. Proje belli bir aşamaya gelince kamunun tüm bilişim yatırımları bu sisteme entegre edilmesi gerek. Bu işin uluslararası ayağı ile ilgili olarak ek güvenceler getirilmesi şart. Onun için de kapsamlı bir bilişim yasası gerekiyor..
Database"in (Bilgi bankası) yeraltına yapılacak tünellerle, bir dağın içine korunaklı olarak gizlenmesi gerek..
Aslında bu iş için ayrı bir yasa gerekli..
Bu konu ile ilgili olarak, mevcut yapıda bazı sorunlar yaşanıyor.. Konu ile ilgili birçok bakanlık var. Bakanlıklar arası koordinasyon ise sağlıklı işlemiyor.. Belki sırf bu konu ile ilgili Başbakanlığa bağlı ayrı bir müsteşarlık oluşturulabilir.. Sadece Sanayi Bakanlığı ya da Ulaştırma Bakanlığı yeterli olmayacak.. "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Bilişim Vadisi"ne yönelik çalışmalara Ulaştırma, Kalkınma ve Çevre Bakanlıkları ile TÜBİTAK, YÖK, KOSGEB, TOBB ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı da destek verecek. Özellikle Yatırım Ajansı, vadinin yurtdışında tanıtımı ve yatırımcı çekilmesi için çalışacak" deniyor ama, yarın birtakım sorunlar yaşanabilir.. Bu konuda zaten geç kalındı, yarın bir başka sorunla bu işin savsaklanmaması gerekir..
Konu ile daha önce Başbakanla da, Başbakanlık Müsteşarı ile de, Ulaştırma Bakanı ile de görüştüm.. Sanayi ve Teknoloji Bakanı"na da anlattım Birlik Vakfı"nda düşüncelerimi, BTK Başkanı ile de görüştüm..
Bilişim sisteminde her tarafta gettolar oluşmuş. Kurum milliyetçiliği sözkonusu.. Türkiye HW, SW bilgi çöplüğüne dönmüş. Sıradan ihalelerle alınan güvenlik yazılımları sıradan girişlere karşı sizi korurken, özel durumlarda bu işi bir tehdide dönüşebilir..
Kesinlikle bu system hayata geçirildikten sonra, kamu kuruluşlarının ana system olarak bilgisayar ve yazılım alımları bu çerçevede sınırlandırılmalıdır.. Mevcut sistemlerin bu sisteme entegrasyonu bile ciddi bir konu..
Belki ilk iş olarak teşviklerle özel sektörü harekete geçirmek değil, Milli Bilgi Bankası oluşturulur oluşturulmaz, kamu bilgi bankalarının bu sisteme entegrasyonunu sağlamak olmalıdır.. Bu iş için bir takvim belirleyim, bu yöndeki alımlara sınırlama getirilmelidir..
Bu alanda zaten geç kaldık. İnşallah, umarım, bundan sonrası için daha fazla geç kalmayız..
Bu haber benim için gerçekten bir müjde oldu.. "Bilgi toplumu" olacaksak, buna mecburuz.
Bizim bu alanda elde edeceğimiz kazanımlar komşularımız ve kardeşlerimiz için de bir umuda dönüşecek..
Bu alanda yapılacak yatırım, ciddi bir istihdam alanına, ciddi bir katma değer patlamasına yol açacaktır.. Milletler liginde bu olmadan birinci sıraya çıkamayız..
Umarım, bürokrasi bu işin içini boşaltmaz.. İşe yanlış ucundan başlayıp, bu işi çıkmaza sokmazlar.. Bu işi küçük menfaatlerine ve hesaplarına alet edenlerin Allah cezasını versin! Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1154 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar