İstanbul'a iki dev orman müjdesi

İstanbul'a iki dev orman müjdesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarına iki dev orman kuracaklarını açıkladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, beraberindeki bir heyetle birlikte Belgrad Ormanı'nda incelemelerde bulundu.

Eroğlu, Avrupa ve Anadolu yakasında iki büyük kent ormanı projesinin müjdesini vererek Belgrad Ormanındaki tarihi su yolları ile bentlerin de restore edilmesi için proje hazırladıklarını söyledi. Eroğlu, Belgrad Ormanı'nın UNESCO Kültür Mirası listesine girebilmesi için de müracaatta bulunacaklarını söyledi.

EMANETİ KORUMAK İÇİN HERŞEYİ YAPACAĞIZ

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Özellikle bakanlık olarak burada bir inceleme yapalım dedik. Çünkü biz burayı emanet olarak aldık ve bu emaneti korumak için her şeyi yapacağız. Özellikle çok büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. İstanbulluların özellikle buraya cumartesi Pazar günlerinde, tatil günlerinde gelip burada hoşça vakit geçirdikleri bir alandır. Bildiğiniz gibi geçmişte Osmanlı burada bentler inşa etmiş, çok sayıda bentler var. Şimdi özellikle bu su yollarının ihya edilmesi için gerekli restorasyon çalışmalarına ilişkin projeler sürüyor. Bu alanları çok daha iyi korumak için gerekli çalışmaları yapacağız" dedi.

ORMANLIK ALAN ARIYORUZ

Avrupa ve Anadolu yakasına iki ayrı kent ormanı projesinin müjdesini veren Eroğlu, "Şimdi biz Anadolu yakasında Asya Şehir Ormanı adıyla büyük bir ormanlık alan hazırlıyoruz. Orada yedi kapılı yedi bölgeden ibaret muhteşem bir şehir ormanıyla İstanbul'a hayat verecek bir alan hazırlıyoruz. Alibey Barajının etrafında bir alan tahsis ettik, orayla ilgili de bir proje hazırlıyoruz. İkinci şehir ormanı da orada yapılacak. Yani İstanbul'un her yerini yeni dikeceğimiz ağaçlarla yemyeşil yapacağız" diye konuştu.

BELGRAD İÇİN UNESCO'YA MÜRACAAT

Belgrad Ormanını UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi için başvuruda bulunacaklarını belirten Eroğlu, "Belgrad Ormanı, hakitaten bu dünyadaki tek doğa ve kültür mirası. Biz bu konuda UNESCO'ya da müracaat edeceğiz. Yani doğa mirası oluyor. Birlikte hem tabiat, hem kültür mirası olan tek bölge Belgrat Ormanıdır. Burası muhafaza ormanıdır" dedi.

Belgrad Ormanında madencilik faaliyetlerine de izin vermeyeceklerini açıklayan Bakan Eroğlu, "Kati süratle burada madencilik faaliyetleri olamaz. Kimse heveslenmesin, onu da söyleyeyim. Arkadaşlara da kimseye izin vermesinler diye talimat verdik" dedi.

Bakan Eroğlu, burada yaptığı açıklamaların ardından beraberindeki heyetle birlikte Bentler Tabiat Parkı'nda incelemelerde bulundu. Eroğlu, daha sonra buradan ayrıldı.