İsrailli tarihçi: Yahudi ulusu diye bir şey yok

 
Telaviv Üniversitesi tarih profesörlerinden Şlomo Sand'ın "Yahudi Ulusu Nerede ve Nasıl İcat Edildi?" adlı kitabı, İsraillileri ayağa kaldırmış

Nasıl kaldırmasın?

Sand, kitabında, Siyonizm'in bütün tarihî ve siyasî referanslarını yerle bir ediyor.

Kitabı görmedim, ama Sand'ın kitapta ileri sürdüğü tezlere ilişkin birçok yazı okudum ve El Cezire'nin Sand'la yaptığı programı (İngilizce) izledim.

Özetle şunları söylüyor, İsrailli tarihçi:

1. Siyonistler "Sürgündeki İsrailoğulları'nın vatana dönüşü"nden bahsediyorlar, ama Romalıların Yahudileri sürgüne gönderdiklerine dair sağlam bir delil yok. Aslında "Exodus" (Sürgün), Hıristiyanların uydurduğu bir efsanedir. Bu efsaneden murat edilen şey, Yahudileri, suçluluk psikolojisine iterek, "Allah bizim atalarınızı lanetledi, onları sürgünle cezalandırdı. Lanetten kurtulmak istiyorsak Hıristiyan olmalıyız" demeye sevketmekti.

2. Siyonistlerin vazettiği milliyetçilik de mesnetsiz. Dünya Yahudilerinin İbrani kökenli tek bir halk, tek bir ulus oldukları doğru değil. Zaten günümüzde İbrani kökenli Yahudi bulmak neredeyse imkânsız. Yemen ve Kuzey Afrika Yahudileri başka ırklara mensup muhtedilerdir (Roma İmparatorluğu zamanındaki tebliğ çalışmaları sonucu Yahudilik dinine girmişlerdir). Orta ve Doğu Avrupa'daki Aşkenaz Yahudileri'nin ataları ise Yahudiliği seçen Hazar Türkleri'dir. Etnik Ukraynalılar da Yahudiler arasında ciddi bir yekûn teşkil ediyor. Kısacası, günümüz Yahudileri'nin "İsrail" diye anılan topraklarla hiçbir tarihî bağları bulunmuyor.

3. İbraniler ('Orijinal Yahudiler') Hıristiyanlık ve İslamiyet'in Filistin topraklarındaki yayılış dönemlerinde kitleler halinde din değiştirmiş ve zamanla etnik kökenlerini unutmuşlardır (Filistin topraklarındaki Yahudi nüfusunun tükeniş sebebi budur, "sürgün" filan değil). Herhangi bir HAMAS liderinin atalarının İbrani olmasına yüksek ihtimal verilebilir, ama Avrupa, Yemen veya Fas göçmeni bir İsrailli'nin –Başbakan Netanyahu dahil- İbrani kökenli olması ihtimali neredeyse hiç yok.

4. İbrani kökenli olduklarını ve sürgünden döndüklerini zanneden İsrailliler, bu iki konuda da yanıldıklarını anlayıp, 'Yahudi Ulus Devleti' yanlışından dönmeliler.

İsrail için yenir yutulur şeyler değil bunlar; ama Şlomo Sand'ın kitabı İsrail'de "bestseller" (en çok satanlar) listesine girdi.

Kitabın Fransa'da yayınlanan tercümesi de büyük ilgi gördü, üç baskı yaptı.

Sırada İngilizce ve Arapça tercümeleri varmış.

Türkçesini de bekleriz.

 

yenişafak

Bu yazı toplam 3298 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar