İsrailli Muhalif' den Abbas Açıklaması

İsrailli Muhalif' den Abbas Açıklaması

İsrailli muhalif lider Herzog'un İsrail seçimlerinden önce Abbas'la 1967 sınırlarına dönülmesi konusunda anlaştığı belirtiliyor

İsrail muhalefet lideri Isaac Herzog’un Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile 2015 seçimleri öncesinde görüşerek 1967 sınırları konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.
İsrail’in Kanal 10 televizyonunda yer alan habere göre Herzog, Abbas ile yaptığı görüşmelerde 1967 sınırlarına dönülmesini kabul etti. Buna göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs Filistinliler bırakılacak, sadece ağlama duvarının olduğu yerin kontrolü ise İsrail’de kalacaktı.
Televizyon kanalının haberine göre Herzog adına müzakereleri yürüten eski bakanlardan Efraim Sneh, Filistin’le kalıcı barış için anlaşmaya vardı. Filistin adına görüşmelere katılan kişinin adı açıklanmazken anlaşılan maddeler arasında Filistinli mültecilere para yardımı yapılması da yer alıyor. Ayrıca İsrail’in Ürdün Vadisi’nde Filistin ve Ürdün askerlerinin yanı sıra sembolik bir askeri güç tutacaktı.
Sneh, yaptığı açıklamada birçok konuda anlaşma sağlanmışken seçimler sebebiyle müzakerelerin yarım kaldığını söyledi. 2015 seçimlerinde seçimleri mevcut Başbakan Benyamin Netanyahu ve müttefikleri kazanmıştı.
Kudüs’ün statüsünün de konuşulduğu müzakerelerde şehrin doğusunun olduğu gibi Filistin’e bırakılması öngörülmüştü. Şehir Filistin’in başkenti olacak ancak Doğu ve Batı Kudüs tek belediyeden idare edilecekti.
Herzog, söz konusu görüşmeleri doğruladı ancak uzlaşılan maddelerle ilgili bir açıklama yapmadı. Herzog yaptığı açıklamada kendilerinin iktidar olup söz konusu anlaşmayı yürürlüğe koymaları halinde bugün Filistin’de şiddet yaşanmayacağını, iki toplumun da huzurlu olacağını söyledi.