İsrailli Bakan: Türkiye ile Anlaşmaya Yakınız

İsrailli Bakan: Türkiye ile Anlaşmaya Yakınız

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye ile yakın zamanda anlaşma sağlanacağını öngördü

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Leviathan doğal gaz alanındaki kesintiye uğrayan gelişmelerdeki tıkanıklığı açmak ve Türkiye ve Mısır'a gaz ihraç edilmesine olanak sağlamak için Noble Energy ve Delek Group'a bir taslak sunacaklarını belirtti.
Enerji Bakanı Steinitz, makamında verdiği söyleşide söz konusu taslağın enerji şirketlerine regülasyonlar konusunda 10 yıl boyunca istikrarlı bir seyir vaat eden hükümet taslağının daha yumuşak bir versiyonu olduğunu belirtti.
Steinitz, yakın zamanda konuyla ilgili bir çözüm bulmayı amaçladıklarını, bu sürecin de birkaç aydan fazla olmayacağını belirtti.
Konuyla ilgili detaylara girmekten kaçınan bakan sorunun çözümüne oldukça yakın oldukları mesajını verdi.
Türkiye ile ilgili diplomatik ilişkilere de değinen Bakan Steinitz, İsrail'in Türkiye ile devam eden görüşmelerinde olası ilerlemenin İsrail'e yeni bir doğal gaz pazarı açabileceğini belirtti.
Bakan, "Ürdün, Mısır ve umarım Türkiye'deki fiyatlar, çünkü Türkiye ile diplmatik ilişkilerin canlandırılmasına çok yakınız, oldukça yüksek" ifadelerini kullandı.
Türkiye ile ilgili diplomatik görüşmelerin seyriyle ilgili ayrıntıları vermek istemeyen bakan yine de iki ülke arasında son dönemde yaşanan bazı gelişmelere işaret etti. Kendisi bizzat Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşen Steinitz Türkiye'nin, İsrail'in NATO'nun genel merkezinde ofis açmasına itiraz etmediğine dikkat çekti.
Bakan, Türkiye ile ilgili olarak şöyle konuştu "Aradaki anlaşmazlıkların yüzde 80-90'ını kapattık. Onların bizim gazımıza ihtiyacı var. Bizim de yeni bir pazara. Sanırım haftalar içinde bir anlaşma sağlayacağız. Bu anlaşma aylar içinde tamamlansa bile gaz projeleri yıllar alır.