İsrail'le ateşkes görüşmeleri yeniden başlıyor

İsrail'le ateşkes görüşmeleri yeniden başlıyor

Filistin'in İsrail ile ateşkes müzakerelerinin 20 ya da 25 Eylül'de yeniden başlaması bekleniyor

Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim, İsrail ile ateşkesin 20-25 Eylül tarihlerinde yapılmasını beklediklerini bildirdi.
İsrail ile geçen ay Mısır'da yapılan müzakerelerde Filistin heyetinde yer alan Abdulkerim,  "İsrail ile müzakerelerin 20 ya da 25 Eylül'de yeniden başlaması bekleniyor" dedi.
Abdulkerim, müzakere tarihlerinin netleşmesi için görüşmelerin devam ettiğini hatırlatarak, İsrailli yetkililerin açıklamalarına rağmen müzakerelerin önünde herhangi bir engel olmadığını dile getirdi.
İsrail'in inşaat malzemeleri girişine izin vermemesi yönündeki tutumundan geri adım atmasını ümit ettiğini belirten Abdulkerim, müzakerelerde, öncelikli olarak Gazze'nin imarı için sınır kapıları aracılığıyla malzeme girişinin sağlanması konusunun ele alınacağını kaydetti.
Abdulkerim, Mısır'da varılan ateşkes anlaşmasının ardından İsrail'in şu ana kadar hiçbir olumlu adım atmadığını ifade etti.
HAMAS: ABLUKANIN SÜRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye, İsrail'in Gazze'ye uygulanan ablukayı kaldırmaması halinde, arabulucu olan Mısır ile görüşmeye gideceklerini belirtti.
Filistin resmi haber ajansı Er-Ra'y'a konuşan Hayye, 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan ablukanın devam etmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.
Hayye, "İsrail'in ablukayı kaldırmaması halinde, ateşkes anlaşmasının arabulucusu olan Mısır'a ve diğer ülkelere gideceğiz. İsrail'in inadına razı olmayacağız" dedi.
Bunun yanı sıra Filistin uzlaşısına değinen Hayye, Ulusal uzlaşı hükümetini Gazze'ye yönelik sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı. Hayye, Hamas Hareketi'nin ulusal uzlaşı hükümetinin önündeki engelleri kaldırmaya hazır olduğunu kaydetti.
İsrail İç Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharonoviç, Kahire'de Filistin ve İsrail heyetleri arasında yapılması beklenen dolaylı kalıcı ateşkes görüşmeleri konusunda iyimser olmadığını ifade etmişti.
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra ordusunu karadan çeken İsrail, Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda, 2 bin 150 kişinin hayatını kaybettiği 11 binden fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.