İsrail'in yasaklı silahlar kullandığı iddiası

İsrail'in yasaklı silahlar kullandığı iddiası

İsrail'in Gazze'ye 51 gün boyunca düzenlediği saldırılarında "yasaklanmış silahlar" kullandığı, bu nedenle yaralanan bazı kişilerin tedavilerine rağmen iyileşemediği belirtiliyor.

İsrail'in Gazze'ye 51 gün boyunca düzenlediği saldırılarında "yasaklanmış silahlar" kullandığı, bu nedenle yaralanan bazı kişilerin tedavilerine rağmen iyileşemediği belirtiliyor.

İsrail'in saldırılarında şarapnel parçalarının vücuduna isabet etmesi sonucu yaralanan ve Şuheda el-Aksa Hastanesinde gördüğü tedavinin ardından taburcu edilen 7 yaşındaki Muhammed Ebu Kellub, daha sonra doku ve kas yırtılması nedeniyle tekrar hastaneye kaldırıldı.

Küçük çocuğun teyzesi Sabirin el-Eşgar, Muhammed'i eve getirdikten bir hafta sonra, tedavisini sürdüren hemşirenin şarapnel parçasının isabet ettiği ayağında doku ve kas yırtılması fark ettiğini, bunun üzerine Muhammed'i tekrar hastaneye götürmek durumunda kaldıklarını belirtti. Eşgar, doktorların kendilerine "sonradan ortaya çıkan bu durumun İsrail'in kullandığı silah ve patlayıcılarla ilgili olduğunu" söylediklerini belirtti.

Bir başka saldırıda yaralanan 8 yaşındaki Neda el-Assar'ın annesi de çocuğunun hastanedeki müdahalenin ardından "iyileştiği gözlemlenip", taburcu edildiğini anlatarak, "Yavrum sağlığına kavuştu diye hastaneden çıktık. Sadece evde zaman zaman kontrol edilecekti. Sonradan kemiksi dokuda yırtılma oluştu. Şok olduk" dedi.

"İsrail'in kullandığı silah ve patlayıcılarla alakalı"

 Şuheda el-Aksa Hastanesi Cerrahi Bölümü Başkanı Dr. Subhiyye es-Serrac, Filistinli ailelerin anlattığı vakaları doğrulayarak, bu durumun İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarda kullandığı silah ve patlayıcılardan kaynaklandığını ifade etti.

Hastanelerine buna benzer çok sayıda vakanın geldiğini aktaran Serrac, "Bu gibi durumlarda antibiyotik aldıktan ve gerekli tedavi uygulandıktan sonra iyileşme gözlemleniyor. Ancak bir süre sonra doktorlar şarapnel parçası isabet eden dokunun renk değiştirdiğini ve yırtılma meydana geldiğini fark ediyor. İsrail'in kullandığı patlayıcı maddeler yaralananların aylarca hatta yıllarca iyileşememesine neden olacak" diye konuştu.

İsviçre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Mid) Müdürü Rami Abduh, İsrail'in Gazze'de, "yaralananlarda doku yırtılmalarına neden olan tehlikeli silahlar kullandığını" dile getirerek, şunları kaydetti:

"Gazze'deki doktorlar, doğal olmayan tehlikeli yaralar gördüklerini söylüyor. Bacakları koparak getirilen yaralıların, kopan bölgede şarapnel parçası olmadığını ancak şiddetli ateş görüldüğünü ifade ediyorlar. Bu yaralanmalara, içerisinde patlayıcılarının yanı sıra tungsten, nikel, kobalt ve demir karşımı bulunan kısa adı DIME olan [Dense Inert Metal Explosive], 'Pudra Bombası'nın neden olduğu düşünülüyor."

Filistin Sağlık Bakanlığı, daha önce yaptığı bir açıklamada, "yasaklanmış silahlar kullandığı" gerekçesiyle İsrail hakkında uluslararası soruşturma açılmasını istemişti.

Söz konusu açıklamada, yapılan incelemeler sonucunda Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde, aralarında "Pudra Bombası"nın da bulunduğu "yasaklanmış silahlara" maruz kalmaları nedeniyle kol ve bacaklarını kaybeden ve ağır yaralanan kişilerin bulunduğunun tespit edildiği kaydedilmişti.