"İsrail'in yaptıkları kabul edilebilir değil"

"İsrail'in yaptıkları kabul edilebilir değil"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskınının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskınının kabul edilemez olduğunu belirterek, "İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler’in aktif olması ve bu konuda sorumlu davranması noktasında çağrılarda da bulunduk. Buna karşı sessiz kalmayacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum" dedi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Saud Al Faysal’ın davetlisi olarak başkent Riyad’a gelen Çavuşoğlu, temaslarının ardından ziyaretini değerlendirdi.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Faysal ile görüşmelerinde birçok konuyu değerlendirme fırsatı bulduklarını dile getirerek, ikili ilişkiler ve bölgede herkesin saygı duyduğu iki ülke olarak ilişkileri geliştirme konusunda hemfikir olduklarını vurguladı. Siyasi ilişkilerin yanında ekonomik ilişkilerin potansiyelini değerlendirdiklerini ve geliştirilmesi gerektiğini teyit ettiklerini belirten Çavuşoğlu, “Özellikle karşılıklı yatırımlar, savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda işadamlarımızı daha sık bir araya getirmemiz gerektiğini de konuştuk” ifadesini kullandı.

Bölgesel konuları da değerlendirme fırsatı bulduklarını aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Özellikle Suriye ve Irak’taki gelişmeler, DEAŞ ve diğer terör örgütleri, Suriye’deki Esed rejimi ve burada neler yapılması gerektiğini konuştuk" dedi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Bizim her zaman söylediğimiz bölgenin terörden temizlenmesi ve siyasi dönüşüm başta olmak üzere istikrarın geri getirilmesi. Esed rejiminden ve terör örgütlerinden kaçan insanların tekrar yerleştirilmesi ve onların haklarının geri verilmesi konusundaki kapsamlı strateji üzerine Suudi Arabistan ile aynı düşünüyoruz ve yapılması gerekenler konusunda da hemfikiriz. Müttefiklerimize ve koalisyon içindeki ülkelere de bunu aktarıyoruz." 

Libya'daki duruma da değinen Mevlüt Çavuşoğlu, Libya’da kırılgan bir durum olduğuna dikkati çekerek, bu ülkede taraf tutmadan iki tarafın bir an önce müzakereye başlaması için destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Yemen’deki gelişmelerin de kendilerini kaygılandırdığını dile getiren Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'daki görüşmelerinde bu konuyu komşu ülke olarak değerlendirmelerini rica ettiklerini söyledi. Çavuşoğlu, ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) başta olmak üzere, uluslararası örgütler nezdinde de iki ülke arasındaki dayanışmayı geliştirerek devam ettirme konusunu değerlendirme fırsatını bulduklarını bildirdi.

İsrail barış istemiyor

İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını konusunda Çavuşoğlu, baskının İsrail'in bölgede barış istemediğini ve sürekli gerginliği tırmandırdığını gösterdiğini belirtti. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Ne zaman bölgeyi ilgilendiren herhangi bir konuda çözüme biraz yaklaşılsa İsrail hemen bir bahane buluyor, Filistin’e saldırıyor, çoluk çocuğu ve insanları öldürüyor. Çözüme doğru atılacak bir adımın da önüne geçiyor. Bu gösteriyor ki İsrail çözüm de istemiyor, barış da istemiyor ve iki devletli bir çözüme hazır değil. Ama İsrail bunları yaparken maalesef insanların inançlarına, ibadet yerlerine saygısızlık gösteriyor, hakaret ediyor. Bölgede son yaptıkları, Kudüs’te Mescid-i Aksa’da yaptıkları kabul edilebilir değil. O nedenle İİT, Birleşmiş Milletler’in aktif olması ve bu konuda sorumlu davranması noktasında çağrılarda da bulunduk. Buna karşı sessiz kalmayacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum."

(AA)