İsrail'in Hizbullah Korkusu: Celile İşgal Edilebilir

İsrail'in Hizbullah Korkusu: Celile İşgal Edilebilir

Haaretz Gazetesi’nin haberine göre; İsrail ordusundan üst düzey bir yetkili dün(Pazar) yaptığı açıklamada Hizbullah’ın İsrail’e karşı yürüteceği bir sonraki savaşta yoğun füze saldırılarının yanı sıra Celile bölgesine kara harekâtı düzenleyerek bazı topra

Haaretz Gazetesi’nin haberine göre; İsrail ordusundan üst düzey bir yetkili dün(Pazar) yaptığı açıklamada Hizbullah’ın İsrail’e karşı yürüteceği bir sonraki savaşta yoğun füze saldırılarının yanı sıra Celile bölgesine kara harekâtı düzenleyerek bazı toprakları ‘işgal’ edebileceğini belirtti.

Hizbullah’ın kısa sürede bazı toprakları ele geçirmek ve böylece zaferini ilan etmek amacıyla bölgede yüzlerce birlik kullanabileceğini söyleyen Siyonist yetkili, böyle bir durumda İsrail ordusunun ‘işgal’ edilmiş bölgeyi hızlıca geri alabileceğini iddia etti.

Açıklamada Hizbullah’ın kuzey sınırında tünel kazdığına dair bir delil bulunmadığı; ancak bunun olasılık dışı da olmadığı dile getirildi.

Kuzey bölgesindeki toprak yapısının Gazze’dekinin aksine kazı için çok uygun olmaması sebebiyle Hizbullah’ın bu yola başvurmasının daha düşük bir ihtimal olduğunu söyleyen Siyonist yetkili, İsrail-Lübnan sınırındaki tepelerin, ormanların ve sınır boyunca uzanan kasabaların zaten Hizbullah’a yerüstünden saldırı yapma imkânı verdiğini ifade etti.

Hizbullah’ın Suriye’deki tecrübesinin bir sonraki savaşta İsrail’e karşı kara harekâtına girişme cesareti verdiğini vurgulayan İsrail ordu yetkilisi, “Bunun ihtimal dışı olduğunu söylersek, kendimizi ve halkımızı avutmuş oluruz” dedi. 

Diğer taraftan Timesofisrael’in haberine göre, Hizbullah ile ile girişilecek yeni bir savaşta, Hizbullah’ın “İsrail”in içlerine kadar ilerleyip buraları ele geçirebileceği belirtildi.

Siyonist rejim askeri kaynaklarına göre, Hizbullah’ın tüneller yoluyla “İsrail”in içlerine girip Celile bölgesini ele geçirebileceği belirtiliyor.

Siyonist rejim ordu komutanları tarafından bugün yapılan bir açıklamada, Lübnan sınırında bir kıvılcımın İsrail ile Hizbullah arasında tam bir savaşa dönüşebileceği uyarısını yaptıktan sonra, Hizbullah’ın bu savaşta Celile bölgesini ele geçirmeye çalışacağını söyledi.

Siyonist rejim askeri yetkilileri tarafından İsrail Kanal 2 televizyonuna yapılan açıklamada, “şu an kuzey sınırımız sakin görünüyor, ama orada çok gelişmeler oluyor, bazı küçük şeyler vardır ki, çok daha büyük gelişmeler ortaya çıkartabilir ve savaşa dönüşebilir” denildi.

Açıklamada, Hizbullah ile girişilecek bir savaşın birkaç ay sürebileceği, bu savaşa 30 bin İsrail askerinin katılacağı, Hizbullah’ın İsrail kentlerine sızarak saldırılar gerçekleştirebileceği ve Rosh Hanikra bölgesini ele geçirebileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail ordusunun Hizbullah ile savaş durumunda Kuzey bölgesindeki İsraillilerin tahliye edilmesini de planladığı ve İsrailliler arasında kayıplar olacağı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Eğer düşman karşısında vatandaşlarımızı tamamıyla koruyabileceğimizi hayal eder varsa, böyle bir şey yok. Biz kendimizi ve kamuoyunu aldatmış oluruz.

Şunu diyebilirim; eğer Hizbullah topraklarımızın bir kısmını ele geçirirse, onu geri püskürtme kapasitesine sahibiz.”

Hizbullah’ın “İsrail”in altında tüneller kazdığını belirten askeri yetkili, “Hizbullah’ın bu işi yapmış olması büyük bir ihtimal. Ancak bölgede saldırı için kullanılacak bir tünel hakkında bilgi sahibi değiliz. Hizbullah Hamas’tan önce yeraltı dünyasına girmişti zaten; Hamas’a bu işi öğreten de Hizbullah. Tüneller yoluyla nasıl eylem gerçekleştireceğini Hamas’a öğretti. Bununla birlikte İsrail’in kuzeyine tüneller olmadan da sızabilir.”

Hizbullah ile sürecek savaşın uzun olacağını belirten askeri yetkili şunları söyledi:

“Eğer Gazze savaşı 5o gün sürdüyse, Hizbullah ile bir savaş 4 ay sürecek, daha kısa da olabilir, daha uzun da olabilir.”

Açıklamada ayrıca “küresel cihadi gruplar şu an için İsrail’e bir tehdit oluşturmuyor. Ancak, aylar içinde güvenlik durumu değişebilir” denildi.

İslamiAnaliz / Velfecr