İsrail'in Afganistan'da Ne İşi Var?

İsrail'in Afganistan'da Ne İşi Var?

"İsrail’in Afganistan'daki varlığı uluslararası açıdan meşrudur. Çünkü İsrail Afganistan'daki uluslararası koalisyonun bir parçası ve Amerikalıların isteği üzerine askeri destek amaçlı Afganistan’a girdi."

İsrailli analist: Bizim İran sınırlarındaki varlığımız, istihbarat bilgilerini toplamamız açısından büyük önem taşıyor.

İsrail, İran hakkında istihbarat toplamak için Afganistan devletine bağlı bazı gizli servislerle işbirliği yapıyor.

Qodsna'nın haberine göre, İsrail kaynakları Siyonist ordu güçlerinin Amerika ve BAE bayrağı altında Afganistan'daki gizli varlığını doğruladı. İsrail güçleri Afganistan’ın batısında, Herat eyaletinin Şindend bölgesindeki askeri üslerden birinde bulunuyor ve çalışmalarına devam ederek görevlerini yerine getiriyorlar.

Bu konuda, uluslararası ilişkiler ve güvenlik konuları uzmanı Siyonist analist Simon Tesibis şunları yazdı:

‘İsrail’in Afganistan'daki varlığı uluslararası açıdan meşrudur. Çünkü İsrail Afganistan'daki uluslararası koalisyonun bir parçası ve Amerikalıların isteği üzerine askeri destek amaçlı Afganistan’a girdi. İsrail’in tarih boyunca Amerika ile yakın işbirliği ittifak olarak sayılmıştır. Dolayısıyla bizim askeri konularda işbirliği yapmamız çok normal. 

Amerika taktik ve stratejileriyle hedefleri doğrultusunda dünya ülkelerinin birçoğunda varlık gösterir. İsrail’in de bir parçası olduğu, bazı ülkelerdeki varlıkları batı koalisyon güçleri adı altında çalışmaktadır.

Amerika’nın müttefiki olduğumuzdan Amerikan ordusuna yardım etmek için Afgan makamlarından resmi davete ihtiyacımız yok. İsrail, Afganistan'da bulunan koalisyonun bir parçasıdır ve aslında İsrail ordusu Afganistan'da ABD ordusunun bir kuruluşu gibidir. Hatta eğer biri bundan habersiz dahi olsa bize göre bu işbirliği tamamıyla yasaldır.

Elbette doğal olarak İsrail güçlerinin Afganistan'da yerine getirdikleri görevleri var ve eğer İran’ın Afganistan’la sınırı olduğunu da dikkate alırsak ordumuzun bu ülkenin sınırlarında varlık göstermesi, muhtemel bir düşmanla karşılaşmaya hazırlık anlamına gelir ve bunun için de bir bahane ya da izne gerek yok.

İsrail, Afganistan devletine bağlı bazı gizli servislerle İran hakkında istihbarat toplama konusunda işbirliği yapıyor. İsrail diğer ülkelerle de aynı konuda işbirliği içerisinde; Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Fars körfezindeki Umman, Katar ve Bahreyn gibi Arap ülkeleriyle. 

İsrail askerlerinin Afganistan'da bulunmasının ikinci delili ise;

zor ve dağlık alanlarda savaş ve saha deneyimleri kazanmaktır. Bu bölgelerde askeri operasyonların sürekli olarak yürütüldüğü dikkate alındığında İsrail ordusunun buradaki varlığı İsrail ordusuna ve özel kuvvetlere savaşın başlangıcında yeni bir deneyim kazandırabilir. 

İsrail’in Afganistan'daki görevi yeni veya gizli bir eylem değil hatta Kabil yetkilileri ile yapılan anlaşmaya dayalı bir eylemdir.’

 

kudusgünü