"İsrail’i Çok Daha Radikal Bir Hükümet Bekliyor"

"İsrail’i Çok Daha Radikal Bir Hükümet Bekliyor"

İşgal bölgesindeki Filistinli milletvekillerinden olan Tibi, seçimlerin Netanyahu’nun galibiyeti ile sonuçlanmasının ardından, İsrail’i öncekinden daha radikal bir hükümetin beklediğini söyledi.

A muhabirine açıklamada bulunan, siyasetçi Tibi, seçimlerden çıkan sonucu “tam bir hayal kırıklığı” olarak değerlendirdi. İnsanlar değişim olmasını bekliyordu ancak İsrailliler, sahadaki vahim durumu - ekonomik, siyasi ve sosyal açılardan - sürdürmeye karar verdi” dedi.

Netanyahu’nun seçim arefesinde söylediği, “Ben yönetimde olduğum sürece Filistin devleti diye bir şey olmayacak” sözlerini hatırlatan Tibi, şöyle konuştu:

“Seçimlerin Netanyahu’nun galibiyetiyle sonuçlanmasının ardından, İsrail'i bir öncekinden çok daha radikal bir hükümet bekliyor. Netanyahu’nun ve İsraillilerin gerçek yüzü işte bu. Uluslararası toplum, Netanyahu’ya karşı tıpkı onun bu açıklaması gibi bir tavır takınmalı. Çünkü Netanyahu uluslarası toplum tarafından desteklenen iki devletli bir çözümü reddediyor” diye konuştu.

Ahmet Tibi, Netanyahu’nun Yahudi yerleşimcileri desteklemesinin ve Doğu Kudüs’ü Yahudileştirme çabalarını tüm hızıyla sürdürmesinin, uluslararası toplumun İsrail politikasında bir değişikliğe gitmesine yol açması gerektiğini ifade ederek, Netanyahu’nun seçim öncesi “Filistin devleti diye bir şey olmayacağı ve binlerce yerleşim yeri inşa edeceği” yönündeki sözlerinden geri adım atıyormuş gibi gözükmek için bir formül bulacağını, ancak gerçek niyetinin seçim öncesi söyledikleri olduğunu kaydetti.

Filistin-İsrail meselesinin çözümü için “tek ya da iki devletli çözümün” hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Tibi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Netanyahu’nun hedefi Yahudi yerleşimleri desteklemek, işgal ve yayılmacılık politikalarını sürdürmek. Bundan sonra, içerisinde ‘Filistin devleti’ geçen tüm açıklamaları yanıltmaya yönelik olacaktır. Netanyahu zaten tek ya da iki devletli çözümü reddediyor ve üçüncü bir yol öneriyor. Bu da statükoyu devam ettirerek Filistin topraklarındaki işgali derinleştirmek. Bunun adı ırkçılıktır ve uluslararası toplum Güney Afrika’da ırkçılığa karşı ne yaptıysa, Filistin’de de aynısını yapmalıdır.”

Her iki yılda yeni bir katliam

Tibi, Netanyahu liderliğinde radikal bir hükümetin yeniden iktidara gelmesi ile bundan önce yaşananlardan daha da kötüsünün tekrar yaşanacağını söyleyerek, Netanyahu’nun her iki yılda bir yeni katliam başlatmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti. Tibi, İsrailli politikacılar arasında Filistinlilerin kanlarının ve topraklarının siyasi bir rekabet aracı olduğunu ve ne kadar saldırgan olurlarsa İsraillilerin desteğinin o kadar arttığını ifade etti.

Eski İsrail başbakanlarından İzak Rabin’in “daha ılımlı” bir politika geliştirmek için öldürüldüğünü öne süren Tibi, İsrail halkı ile liderleri arasında, “birbirinin radikalliğini besleyen” karşılıklı bir ilişki olduğunu dile getirdi.

Ahmed Tibi, İsrailli liderlerin, halkı daha fazla radikalize etmeyi seçtiğini belirterek, İsrail halkının Netanyahu liderliğindeyken değişmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

ABD’nin İsrail politikası

Tibi, ABD-İsrail ilişkileriyle ilgili olarak, “Netanyahu’nun ABD ve Beyaz Saray ile sorunları var. Bununla birlikte, Obama’nın işgale karşı politikalarında bir değişiklik olacağından şüpheliyim” ifadelerini kullandı.

Seçim öncesinde “Hiçbir şekilde Filistin devletine müsaade etmeyeceğim” diyen Netanyahu’nun, “barış görüşmelerinin bir parçası olmadığını ortaya koyduğunu” dile getiren Tibi, “Uluslararası camia Netanyahu ile işbirliğine gitmemeli. İşgale karşı ekonomik yaptırımlar nerede? İşgalciler son derece rahatken, Filistinliler zorluk içinde” diye konuştu.

Öte yandan, Tibi, Türkiye’nin Filistin halkına olan sevgisini takdirle karşıladığını belirterek, “Sizinle aynı değerleri taşıyoruz. Her zaman Türkiye’de olmayı sevmişimdir. Filistinliler de aynı şekilde size sevgi besliyorlar” dedi.

AA