İsrail'i Avrupa Boykotu Vurdu

İsrail'i Avrupa Boykotu Vurdu

Filistin'i işgal politikasından vazgeçmeyen İsrail ciddi bir sorunla karşı karşıya. İsrail'in işgal politikasını eleştiren AB ülkeleri İsrail'e yönelik ekonomik boykotu genişletiyor

İsrail'in Batı Şeria ve Filistin'de yürüttüğü işgal politikası dünyanın genelinden tepki alıyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde başlayan boykot dalgası giderek yaygınlaşıyor. Bu dalgayla birikte İsrail'in yıllık ihracatının yüzde 14 düşüş gösterdiği ifade ediliyor.

Boykottan zarar gören İsrail firmalarını temsil eden avukat Daniel Reisner,  İsrailli birçok firmanın boykottan önemli ölçüde etkilendiğini söyledi. Reisner, Avrupalı birçok firmanın İsrailli firmalarla iş yapmak istemediğini, bunun da AB ülkelerinde giderek yaygınlaştığını söyledi. İsrailli firmalar boykotun kartopu etkisi ile büyümesinden korkuyor.

İsrail'i boykot kapsamında atılan adımlardan bazıları şu şekilde, İngiltere hükümeti, İsrail'in Batı Şeria'yı işgal planı kapsamında yürüttüğü yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren İngiliz firmalarını uyardı. Romanya hükümeti de benzer şekilde, Romanyalı işçilerin Yeşil Hat bölgesi dışında çalışmlarını suç kapsamına aldı.

Hollanda hükümeti, İsrail ile Batı Şeria arasındaki duvarın inşaatında teçhizatı kullanılan bir Hollanda firmasını yargılamakla tehdit etti.

Hollanda’nın en büyük emeklilik fonu PGGM, Ocak ayında yaptığı açıklamada yerleşimlerde inşaat işlerini finanse ettikleri gerekçesiyle İsrail’in 5 büyük bankasındaki yatırımlarını çekme kararı aldığını bildirdi.

Norveç Maliye Bakanlığı, ülkenin en büyük kamu emeklilik fonuna, Afrika-İsrail şirketler grubu ile iştiraki Danya-Cebus’a yatırım yapmama talimatı verdi. Gerekçe olarak da firmanın “Doğu Kudüs’teki yerleşimlerde inşaat yaparak bir çatışma bölgesinde ciddi insan hakları ihlallerinde bulunmasını” gösterdi.

Hollanda’nın en büyük su firması Vitens, Hollanda Dışişleri Bakanlığı ile istişare ettikten sonra İsrail’in Mekorot şirketiyle ilişkilerini sona erdirdi. Mekerot, Hollanda meclisinde ve medyasında Batı Şeria’da su kuyuları açan ve Filistinlilere ayrımcılık yapan bir su dağıtım şebekesinin iştiraki olarak biliniyor. Başka bir Hollanda firması olan Royal Haskoning, Yeşil Hat’tın ötesine uzandığı gerekçesiyle Kudüs Belediyesi ile gerçekleştirmeyi planladığı bir projeyi iptal etti. Yerleşimlerde faaliyet gösteren şirketler, Hollanda-İsrail Ekonomik İşbirliği Forumu’na davet edilmedi.

İngiliz güvenlik şirketi G4S, süresi 2015’te dolan Batı Şeria’daki sözleşmelerini yenilemeyeceğini açıkladı. Altı bin kişiyi istihdam eden şirket, Batı Şeria’da bazı kontrol noktalarında kullanılan tarama teçhizatının tedarik ve bakımını yapıyordu. Şirketin üstlendiği diğer işlerden biri de Filistinlilerin tutulduğu Ofer Hapishanesi’nin güvenlik sistemlerinin işletimini sağlamaktı. İsrailli işadamları Davos'a davet edilmedi.

AB ülkelerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) İsrail'in işgal politikalarına karşı boykotlar gerçekleşiyor. Son olarak, ABD'nin önde gelen üniversiteleri, İsrailli akademisyenlere boykot uygulayacaklarını ve onlarla ortak akademik çalışma yürütmeyeceklerini açıkladılar. 

Ekonomik ve Akademik alanlarda boykotlarla karşılaşan İsrail yine de işgal politikasından vazgeçmiyor.