İsrail'e tepkinin adı: Boykot!

İsrail'e tepkinin adı: Boykot!

Gazze halkına hedef gözetmeksizin saldıran işgalci İsrail destekçisi markalar için sosyal medyada yapılan boykot çağrısı, pek çok kesimden karşılık buldu.

Günlerdir Filistinli mazlum halkın üzerine bomba yağdıran işgalci İsrail'e tepkiler çığ gibi büyüyor. Türkiye'nin hemen her şehrinde süren eylemlerden sonra bugün de İsrail mallarına ve İsrail devletine destek olduğu düşünülen markalara karşı boykot çağrısı yapıldı. Çağrıya ilk cevap belediyelerden geldi. Nevşehir, Rize, Denizli, Trabzon, Ordu, Erzurum, Afyonkarahisar, Tokat, Kastamonu Belediyelerinin yanı sıra Başakşehir, Bağcılar, Üsküdar, Ümraniye, Esenler, Kepez, Safranbolu, Şahinbey belediyeleri de çağrıya destek verdi. Belediyelerin işlettiği sosyal tesis, market ve restoranlarda İsrail'e destek verdiği belirtilen ve boykotun sembolü olarak seçilen meşrubat markasının satışı durduruldu.

KATİL İSRAİL'İ BOYKOT EDİYORUZ

Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak İsrail mallarını boykot kararı aldıklarını açıklayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz 'Katil İsrail'i ve arkasındaki küresel sermayeyi boykot ediyor, ürünlerini kullanmıyoruz' şeklinde konuştu. İsrail ve işbirlikçi sermaye çevresini boykot etme kararı aldıklarını belirten Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de, 'Bizim özbeöz kardeşlerimiz şehit oluyor en azından tarafımızı belli etmeliyiz' diyerek, Belediyenin işlettiği sosyal tesis, gençlik merkezleri gibi kamuya açık veya kapalı tüm birim ve tesislerde söz konusu ürünlerin satılmayacağını söyledi.

KANI ELİMİZE BULAŞTIRMAYACAĞIZ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise Gazze'de yaşanan olayların tüm Müslümanları derinden etkilediğini söyleyerek, Büyükşehir bünyesindeki tüm sosyal tesislerinde söz konusu ürünleri kaldırarak boykot ettiklerini ifade etti. İsrail'in Gazze'deki savunmasız masum insanlara insafsızca kıydığını belirten Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da, 'Dünya Gazze'de olup bitenlere sağır olabilir ama biz İsrail'in eline bulaşan kanın ortağı olmayacağız. İsrail'in katliamına karşı bireysel tavrımızın dışında kurum olarak da üstümüze düşeni yapıyoruz' diye konuştu.

KARDEŞ ŞEHİRDEN SERT TEPKİ

İsrail katliamına karşı en sert tepki ise Gazze'nin kardeş belediyesi Esenler'den geldi. Belediye ilk olarak, kendi tesislerinde İsrail menşeli hiçbir ürünü bulundurmama kararı aldı. Esenler Belediyesi ayrıca, bundan sonra belediye satın alımlarında da hiç bir İsrail menşeli ürün ve malzemeyi almayacak.

Çoğu büyükşehir pek çok belediye, Coca Cola'ya ait meşrubat dolaplarını tesislerden kaldırıyor. Coca Cola ise yaptığı açıklamada kendilerinin İsrail ile bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

Vatandaşlardan destek yağdı

Sosyal medyada milyonlara ulaşan 'Gazze için Coca-Cola içmeyin', 'Savaşa ortak olmayacağız, Coca-Cola içmeyeceğiz', #BOYKOTVarSesVerTürkiye Zalim İsrail ve işbirlikçi sermaye çevresini boykot ediyor ürünlerini satmıyoruz' gibi kampanya, vatandaşlardan da büyük destek gördü.

KOLALARI DENİZE DÖKTÜLER

Vizyon Gençlik Derneği ve Beyaz Hareket Derneği üyelerinden oluşan bir grup genç de Haliç'te kola şişelerini denize boşaltarak, boykota destek verdiler. Gazze'de zulüm varken, sessiz kalmanın İslam'a sığmayacağını dile getiren protestocular, zulme karşı durmanın farz olduğunu hatırlattılar.

COCA COLA'DAN AÇIKLAMA

Coca Cola'dan konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada şirketin Amerika'da kurulu 128 yıllık bir şirket olduğu ve herhangi bir ülkeyi, hükümeti, herhangi bir ülkenin politikalarını, siyasi ya da dini inancı desteklemesinin söz konusu olmadığı belirtildi. 'Coca-Cola Filistin'deki 3. en büyük işveren, 5. en büyük yatırımcıdır' denildi.

AYBİKE EROĞLU - HAMDİ KOÇOĞLU
yenişafak