İsrail'e Karşı Akademik Boykot

İsrail'e Karşı Akademik Boykot

Amerikan Araştırmaları Derneği, akademik sahada işgal rejimini boykot etmeyi öngören kararı onayladı...

Amerikalı akademisyenlerden 5,000 üyesi bulunan bilimsel topluluk, 'İsrail' üniversitelerinin ve kolejlerinin akademik çalışmalardan izole edilmesiyle ilgili karara imza attı.

Amerikan Bilim Adamları Derneği'nden Pazartesi günü yapılan açıklamada grubun, 'İsrail'in Filistinlilere karşı yürüttüğü politikaları protesto etmek adına 'İsrail' liselerinin ve üniversitelerinin akademik açıdan boykot edilmesi için oylama yaptığı belirtildi.

Amerikan Araştırmaları Derneği'nin oylamaya katılan 1,252 aktif üyesinin 3'te 2'si boykot kararını onayladı.

'İsrail'in izole edilmesini hedefleyen geniş kapsamlı kampanya, Amerika Birleşik Devletleri'nde küçük bir etki göstermiş olsa da Avrupa'da da birtakım hareketlenmeleri beraberinde getirdi. Avrupa'daki bir çok akademik kuruluşun da işgalci 'İsrail'e yönelik aynı hedef çerçevesinde kampayanlar başlatacağı belirtildi.

Böylece söz konusu grup, 'İsrail' karşıtı boykotu destekleyen en büyük Amerikan akademik grubu ünvanını aldı, 'İsrail' ve taraftarları ise bu durumun adaletsiz bir şekilde Yahudi devletini yalnızlaştırdığını söyledi.

Söz konusı oylama, herhangi siyasi ya da maddi bir otoriteye bağlı olmaksızın bağımsız bireyler tarafından yapılmış olması bakımından teknik etkisinden ziyade sembolik bir anlam taşıyor.

Dernekten yapılan açıklamada "Söz konusu karar, akademik özgürlüklerinden mahrum edilen bilim adamları ve öğrenciler ile dayanışmak için alınmıştır. Umarız ki Filistinlileri de kapsayan bir özgürlüğe dönüşür" denildi.

Öte yandan 'İsrail'in Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Ron Dermer, Amerikan Araştırmaları Derneği'nin 'İsrail' liseleri ve üniversitelerini boykot etmesiyle ilgili alınan söz konusu kararı kınadığını duyurdu.


isra haber