İsrail'e Akıl Verdi

İsrail'e Akıl Verdi

Obama; Mahmud Abbas'ın "İsrail'i ve var olma hakkını tanımaya istekli iken İsrail'in zamanı iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinde zamanı iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Obama, Bloomberg View'e verdiği demeçte, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "İsrail'i ve var olma hakkını tanımaya istekli olduğu konusundaki samimiyetine inandığını" belirtti. 

Birkaç ay içinde tarafların süreçte nasıl ilerleyeceklerine ilişkin bazı kararlar alacağına işaret eden Obama, Netanyahu ve Abbas'ın farklılıkları aşarak barışa yönelik bir çerçeve oluşturmasını umduğunu ve beklentisinin de bu yönde olduğunu söyledi.

İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmeleri için "pencerenin kapanmakta olduğunu" belirten Obama, Netanyahu'nun "anı yakalaması" gerektiğine işaret ederek, barış görüşmelerinin başarısız olması durumunda ABD'nin bunun uluslararası yansımalarıyla baş etme kabiliyetinin sınırlı olacağını da belirtti. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen hafta yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin arasında varılacak nihai bir anlaşmanın dokuz ay ek süreye ihtiyaç duyduğunu söylemişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakereleri, İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'teki yerleşim faaliyetlerini durdurmayı reddetmesi üzerine 2010 yılının ekim ayında kesilmiş, müzakereler daha sonra ABD'nin aracılığıyla geçen temmuzda tekrar başlamıştı.