İsrail’den Rusya’ya S-300 Tepkisi

İsrail’den Rusya’ya S-300 Tepkisi

Rusya’nın, İran'a S-300 füze savunma sistemi teslimatını askıya alan kararı iptal etmesinin ardından İsrail yönetimi, İkinci Dünya Savaşı'nın sona erişini anma törenlerine üst düzey temsilci göndermeme kararı aldı.

rail basını, Tel Aviv yönetiminin, 70 yıldır ilk kez Moskova’daki anma törenlerine üst düzey temsici göndermeyeceğini yazdı.

Merkezi Tel Aviv'de bulunan Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan konuya ilişkin bir haberde, İsrail’in bu adımının, Rusya’nın İran'a S-300 füze savunma sistemi teslimatını askıya alan kararı iptal etmesine tepki olarak algılandığı yorumunda bulunuldu.

Rusya'nın Nazi Almanya'sını mağlup etmesinin yıl dönümü olan 9 Mayıs'ta Moskova'daki Kızıl Meydan'da her yıl anma törenleri düzenleniyor. Önceki yıllardaki kutlamalara İsrail, üst düzey katılımda bulunumuştu.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, S-300 konusuyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin'le son bir hafta içerisinde ikinci kez telefonda görüşerek “Karardan duyduğu kaygıları” ilettiği belirtildi. 

Netahyahu, bakanlar kurulu toplantısından önce yaptığı açıklamada, "İran'ın bölgede saldırganlığını arttırdığı bu dönemde, Rusya'nın İran'a S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin teslimi konusundaki kısıtlamaları kaldırma kararını çok tehlikeli bulduklarını" kaydetti.

Netanyahu ayrıca "İsrail vatandaşlarının güvenliği için gereken her şeyin yapılacağını" da vurguladı. 

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamış, ABD ve İsrail anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise 13 Nisan'da imzaladığı kararnameyle S-300 sistemlerinin İran'a teslimatı, Rusya topraklarından bu ülkeye transit geçişi, Rus gemi ve hava araçlarıyla taşınmasına yönelik yasağı iptal etti.

İran ile Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri, İran'ın nükleer programı üzerinde aylardın süren müzakereler sonucunda bu ay başında uzlaşıya varmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.