İsrail’den Mısır’a Doğalgaz İhracına Onay

İsrail’den Mısır’a Doğalgaz İhracına Onay

İsrail Enerji Bakanlığının Mısır’a doğal gaz ihracatı için onay verdiği bildirildi.

Reuters haber ajansı, İsrail kabinesinin Mısır’a doğalgaz ihracına yeşil ışık yaktığını belirterek bunun iki taraf arasında enerji anlaşmaları konusunda yaşanan ihtilafların giderildiğinin göstergesi sayılabileceğini bildirdi.    

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz yaptığı açıklamada İsrail’in birkaç hafta içerisinde Akdeniz’deki Tamar gaz sahasından Mısır’a 5 milyar metreküp doğalgaz satabileceğini söyledi.

Yuval Steinitz’in yıllar süren bir gecikmenin ardından İsrail’i bölgede bir doğalgaz gücü haline getirmeyi başardıklarını söylediğini belirten Reuters, yıllar boyunca doğalgaz ithalatçısı olan İsrail’in bulduğu yeni gaz sahaları sayesinde artık doğalgaz ihraç eden bir ülke haline gelmekte olduğunu ifade etti.

Haberde Mısır’ın 20 yıllık bir anlaşma çerçevesinde İsrail’e doğalgaz sattığını; ancak Sina’daki gaz boru hatlarına düzenlenen saldırılar sebebiyle 2012 yılında Mısır’ın İsrail’e gaz satışının tamamen çöktüğü bildirildi.

Uluslararası Tahkim Kurulu’nun gaz satışının durması sebebiyle Mısır’ı İsrail’e yaklaşık 2 milyar dolarlık tazminat ödemeye mahkum ettiğinin belirtildiği haberde bu durumun iki ülke arasında gerginliğe neden olduğu bildirildi.

Haberde İsrail’in Mısır’a doğalgaz satışına onay vermesinin iki taraf arasındaki sorunun çözümü yönünde bir ilerleme sağlandığı anlamına gelebileceği ifade edildi.

Bu gelişmelere rağmen İsrail’le Mısır arasında gaz satışı anlaşmasının gerçekleşebilmesi için İsrailli bazı kurumların onayına ihtiyaç olduğu bildirildi.