İsrail’den İsveç Büyükelçisine Filistin notası

İsrail’den İsveç Büyükelçisine Filistin notası

İsrail’den İsveç Büyükelçisine Filistin notası

İsveç‘in Filistin’i devlet olarak tanıyacağını açıklamasının ardından İsrail ile ilişkiler gerildi. İsveç‘in Tel Aviv Büyükelçisi, İsrail Dışişleri Bakanlığına çağrılarak rahatsızlık iletildi.

İsveç‘in yeni seçilen merkez-sol hükümeti Başbakanı Stefan Löfven’in Filistin’i devlet olarak tanıyacakları açıklamasının yankıları sürüyor. Karara tepki gösteren İsrail yönetimi, İsveç Büyükelçisine resmi şikayette bulundu.

Başbakan Binyamin Netanyahu ise tanıma kararı ile atılan adımın tek taraflı olduğunu öne sürdü. Netenyahu, kararın barışın uzaklaşmasına neden olacağını iddia etti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise gelişmeden memnun olduğunu açıkladı. Abbas, “Bu durum başta Avrupa olmak üzere dünyada birçok ülke tarafından tartışılıyor. Umarım İsveç‘in attığı bu cesur adım onlar tarafından da takip edilir” dedi.

İsveç‘in adlığı karar, Avrupa Birliği üyesi iken Filistin’i tanıyacak ilk ülke olması dolayısıyla önemli taşıyor. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin’i devlet olarak tanımıştı. Filistin’i aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 100’den fazla ülke tanıyor.