İsrail'den İbrahim Camisi'ne “yılbaşı” yasağı

İsrail'den İbrahim Camisi'ne “yılbaşı” yasağı

İsrail, Yahudiler için yılbaşı kabul edilen "Roş Haşanah" tatili nedeniyle Müslümanların Batı Şeria'nın El-Halil kentinde İbrahim Camisine girişini yasakladı.

AA muhabirine konuşan El-Halil Vakıflar Dairesi Müdürü Teysir Ebu Senine, İsrail makamlarının kendilerine caminin "Roş Haşanah" tatili boyunca Müslümanlara kapalı, Yahudilere ise açık olacağını bildirdiğini söyledi.

Camiyi ziyaret eden Yahudilerin bazı dini ritüellerini yerine getirdiklerini belirten Senine, İsrail Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz eşliğinde en az 50 Yahudi yerleşimcinin de dün erken saatlerde İbrahim Camisini ziyaret ettiğini kaydetti.

Senine, İsrail'in cami çevresinde asker sayısını arttırdığına da dikkati çekti. 

Batı Şeria'da 12 Haziran'da 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından İsrail askerleri, İbrahim Camisine giriş çıkışları zorlaştırmıştı. İsrail'i camiye saygı duymamakla suçlayan Ebu Senine,  Müslümanlara, "İslami kimliğini korumak ve İsrail'in bu kimliği çalarak Yahudileştirme çalışmalarına engel olmak" amacıyla İbrahim Camisi'ni ziyaret etme çağrısında bulunmuştu.

Batı Şeria'nın El-Halil kentinde yer alan ve içinde Hz. İbrahim'in kabri olduğuna inanılan İbrahim Camisi,  bir Yahudinin 1994 yılında sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açması ve 30 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ikiye bölündü. İsrail askerleri tarafından bölünen caminin bir kısmı Müslümanlara, diğer bölümü Yahudilere ayrıldı. Yahudilere ayrılan kısım havraya çevrildi.

İsrail, Müslümanların yıl boyunca kendi bölümlerine girmelerine izin veriyor, dini gün ve bayramlarda ise caminin tümünü ziyaret etmelerine müsaade ediyor. Yahudiler için de aynı durum geçerli oluyor. Bir bölümün havraya çevrilmesinin ardından Müslümanlar, İsrail'i "camiyi tamamen sinagoga çevirerek Yahudileştirmeye çalışmakla" suçluyor.