İsrail'den göstericilere müdahale

İsrail'den göstericilere müdahale

"Yahudi yerleşim birimi inşası ve ayrım duvarını" protesto etmek isteyen Filistinli göstericiler İsrail askerlerinin müdahalesiyle karşılaştı.

rail askerleri, Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde, "Yahudi yerleşim birimi inşası ve ayrım duvarını" protesto etmek isteyen Filistinli göstericilere müdahale etti.
Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele İçin Halk Komitesi'nden yapılan açıklamada, cuma namazı sonrası düzenlenen yürüyüşlere İsrail askerlerinin müdahale etmesi sonucu pek çok kişinin plastik mermiler nedeniyle hafif şekilde yaralandığı, atılan gazdan etkilenen onlarca kişinin de zor anlar geçirdiği ifade edildi.
Ramallah'ın batısındaki Nebi Salih beldesindeki gösterilere İsrail askerleri tazyikli su ile müdahale ederken, göstericiler askerlere taş atarak karşılık verdi.
Bel'in beldesinde ise "bıçak taşıdığı ve İsraillilere taş attığı iddia edilerek gözaltına alınan ve hakkında 2 ay hapis, bin 500 dolar para cezası verilen 14 yaşındaki Filistinli Melak el-Hatib"in fotoğraflarını taşıyan eylemciler Hatib'in serbest bırakılmasını istedi ve İsrail'i kınayan slogan attı.
İsrail askerlerinin buradaki yürüyüş sırasında 1 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.
Filistinli göstericilerin Ayrım Duvarı'na ulaşmasına izin vermeyen İsrail askerleri, göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti, onlarca kişi atılan gaz nedeniyle zor anlar geçirdi.
Filistinliler, İsrail'in Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerini ve ayrım duvarını protesto amacıyla her cuma, Ramallah'ın batısındaki Nebi Salih, Bel'in, Nalin ile Nablus'un batısındaki Kefer Kadum ve Beytüllahim'in batısındaki El-Masere beldelerinde gösteriler düzenliyor.
Sivil bir kurum olan Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele için Halk Komitesi, "yasa dışı yerleşim birimi inşası ve ayrım duvarına" karşı gösteri ve kampanyalar düzenliyor, zaman zaman yabancı aktivistler de bu protestolara destek veriyor.
Filistin İstatistik Kurumuna göre, yaklaşık 50 bin Filistinli, Kudüslü kimliğine sahip olduğu halde ayrım duvarı nedeniyle kendi kentinde yaşayamıyor.
(AA)