İsrail'den Gazze'ye 'Ateşkes Karşılığında 'Liman

İsrail'den Gazze'ye 'Ateşkes Karşılığında 'Liman

İsrail, Gazze’de liman inşa etme seçeneğini değerlendirmeye aldı. İsrailli yetkililer, bunun karşılığında, Hamas'tan uzun vadeli bir ateşkes bekliyor

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, Gazze Şeridi’nde bir deniz limanını inşa etme seçeneği, geçtiğimiz haftalarda İsrail’in askeri ve siyasi yetkililerinin değerlendirme masasındaydı.
Gazeteye göre amaç; Gazze’de gittikçe kötüleşen ekonomik şartlar ve onu hafifletecek, uzun vadeli yapısal bir çözüm bulma ihtiyacı. Aksi takdirde İsrail’in kendini Hamas ile yeni bir savaş riski var.
Haaretz, İsrail ordusunda üst düzeyli yetkililerin bu liman seçeneğini prensip olarak desteklediğini bunun karşılığında ise Hamas ile uzun vadeli bir ateşkes beklediklerini söyledi. Ancak gazete, Başbakan Binyamin Netenyahu ile Savunma Bakanı Moşe Yalon’un bu seçeneğe karşı tutumlarını hatırlatarak başarı şansının çok yüksek olmadığını vurguladı.
Hamas’ın bir yetkilisi, “Dünya, Hamas’ın bu ablukanın sürmesini kabul etmeyeceğini anlamalı” şeklinde bir ifade bulunmuştu. Gazze ablukasının arkasında Batılı, İsrailli ve Arap faktörlerinin de olduğunu dile getiren yetkili, bu dosyayı hareketlendirmek için ellerinde önemli kartların olduğunu da söylemişti.