İsrail'den Aksa'yı Müslümanlara kapatma tehdidi

İsrail'den Aksa'yı Müslümanlara kapatma tehdidi

İsrail Mescid-i Aksa'da Yahudilerin camiye girmesine direnenlerin Hamas mensubu olduğunu savunarak camiyi Müslümanlar akapatma tehdidinde bulundu

İsrail İç Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharonoviç, Mescid-i Aksa'yı Müslümanlara kapatma tehdidinde bulundu.

İsrail Radyosu'nun haberine göre Aharonoviç, "Aksa'yı dün Yahudi ziyaretçilere kapattığımız gibi Müslümanlara da kapatmakta tereddüt etmeyiz" dedi. haronoviç, Aksa'da nöbet tutan Müslümanlara işaret ederek, "Bu sabah Aksa'ya girenler İsrail içindeki İslami Hareket ile Hamas'a mensup kişilerdir ve bunlar gözaltına alınacaktır" ifadesini kullandı.

Aharonoviç, bu konuda karar alma yetkisinin Kudüs Emniyet Müdürlüğü'ne ait olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir grup Müslüman, Likud Partisi'ne bağlı Manhigut Yehudit (Yahudi Liderliği Hareketi) lideri ve Knesset Başkan Yardımcısı Moşe Feiglin'in dün Yahudi yerleşimcilere Aksa'ya girmesi çağrısı yapmasının ardından bu sabah Feiglin'in de aralarında bulunduğu bazı İsrailliler, işgal güçleri güçlerinin koruması altında sabah saatlerinden itibaren gerginliğin yaşandığı Mescid-i Aksa’nın avlusuna girmişti.

Aksa'yı Müslümanların girişine kapatan İsrail güçleriyle bazı Filistinliler arasında arbede yaşanmış, olaylarda 20'den fazla kişi yaralanmıştı.

Mescid-i Aksa Külliyesi içerisinde Kıble Mescidi ile Emeviler döneminde inşa edilen Kubbetu's Sahra camiinin yanı sıra müze, medreseler, bahçeler ve büyük avlu bulunuyor. İslam inancında Beyt'ul Makdis adı verilen külliye alanı, Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor.

Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Yahudi yerleşimciler külliye alanı altında kazı çalışmaları yapıyor. Yerleşimciler ve İsrailli yetklililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.