İsrail'den ABD'ye şok suçlama

İsrail'den ABD'ye şok suçlama

İsrailli yetkililere göre, Tel Aviv ve Washington'un arası Gazze saldırılarında gerilmeseydi, İsrail, BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracak, Gazze'ye geniş katılımlı uluslararası gözlemci isteyecek ve böylece Gazze'deki duruma çözüm bulunacaktı.

İsrail ordu radyosunun İsrailli yetkililere dayandırdırdığı habere göre, aslında İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını durduracak girişimlerde bulunacaktı ama Washington ile Tel Aviv arasında yaşanan gerginlik İsrail'in savaşın sona erdirilmesi için girişimlerinin önünü kesti.
 
Habere göre, İsrail, BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaktı, Gazze'deki durumu İsrail'in istediği hale getirmek için uluslararası gözlemci isteyecekti, bu gözlemci grubu birçok ülkenin katılımı ile oluşacaktı. Böylece Gazze'deki durum sakinleşecek, bunun üzerine de İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurucaktı ama Washington, Tel Aviv'i destekleme konusunda isteksiz davrandı.
Ordu radyosunun kaynaklarına göre, İsrail bu planı gerçekleştirmek için Avrupalı ülkelerle Gazze'ye saldırıları sürerken yoğun bir biçimde görüştü. Bu görüşmelerde İsrail, Avrupalı muhataplarına, Mısır hükümetinini onayıyla Gazze ve Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndaki Avrupalı gözlemcilerin güçlendirilmesi ve sayılarının şimdiye kadar hiç olmayan biçimde artmasını istediğini söyledi.
 
Kerry'nin önerisi kabul edilmemişti
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'ye yönelik İsrail saldırıları devam ederken Gazze'ye insani yardım girişinin sağlanması için yedi günlük ateşkes sağlanmasını önermişti. Ancak iki taraf da Kerry'nin önerisini kabul etmedi.
 
Bunun ardından İsrail basınında Kerry'yi eleştiren makaleler yayınlanmış ve İsrailli yetkililer de durumdan duydukları rahatsızlığı belirtmişlerdi.
 
ABD yönetimi yetkilileri de, Kerry'ye yönelik İsrail'den gelen eleştirilere sert tepki göstermiş ve İsrail'deki bazı kesimleri Kerry'yi 'yanlış bilgilendirme' kampanyası yürütmekle eleştirmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, "Ortaklar ve müttefikler birbirlerine bu şekilde muamele etmezler" ifadesini kullanmıştı. Psaki, İsrail kabinesinin de onay verdiğine dikkati çektiği Mısır'ın teklifini temel alan ve üzerinde "gizli" ibaresi bulunan taslağın kamuoyuna sızdırılmasından ABD olarak "şaşkınlık ve hayal kırıklığı duyduklarını" kaydetmişti. 
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen Ulusal Yahudi Liderler Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Kerry'nin ateşkes gayretlerine yönelik İsrail'deki bazı kesimlerin yönelttiği eleştirilere değinmişti. Rice, "Size şunu söylemeliyim: İsrail basınında, Kerry'nin geçen hafta bir ateşkese ulaşılması için gösterdiği çabaları yanlış niteleyen bazı haberlerden canımız sıkıldı. Bu yanıltıcı haberlerin ABD'de endişelere yol açtığını biliyoruz" dedi.