İsrail'den 1500 yeni yerleşim kararı

İsrail'den 1500 yeni yerleşim kararı

İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te bin 500 konutluk yeni yerleşim birimleri inşası için ihaleye gidecek

İsrail işgal yönetiminin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yeni Yahudi yerleşim birimleri inşası için ihale kararı aldığı bildirildi.

İsrail gazetelerinden Haretz'de yer alan habere göre, İsrail Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te bin 500 konutluk yeni yerleşim birimleri inşası için ihale kararı aldı. Bu çerçevede Beytullahim'in doğusundaki "Efrat"ta 223, Kudüs'ün güneyindeki "Beytar ilyat"ta 484, Kudüs'ün kuzeyindeki "Adem"de 38, kuzeyduğudaki "Cafat Zeif"de 155, "Eğan Hayalot"ta 55, Batı Şeria'nın kuzeyindeki "Aryil"de 76, "Elfiye Menşiye"de 78 ve Doğu Kudüs'teki "Ramat Şalom"da 400 yeni konut inşa edilecek.

Bunun Filistin'deki "uzlaşı hükümeti"ne bir cevap olarak alındığı değerlendirilen haberde, Bayındırlık ve İskan Bakanı Uri Ariel'in, "Bu vesileyle Filistin'in yeni kurulan 'terörist hükümeti'ne iyi bir cevap olan bu karardan dolayı mutluyum. Bunu yapmak İsrail'in en doğal hakkıdır" sözlerine yer verildi.

FİLİSTİN'DEN KINAMA

Filistin yönetimi, İsrail'in Batı Şeria'da 1500 konutluk yeni yerleşim birimi inşa edilmesi için aldığı ihale kararını kınadı. 

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail'in Batı Şeria'da 1500 konutluk yeni yerleşim birimi inşa edilmesi için aldığı ihale kararını kınayarak, "Bu karar kabul edilemez. Filistin yönetimi, bu adıma eşi görülmemiş bir yanıt verecek" ifadesini kullandı.

Ebu Rudeyne, "İsrail'in 1967'de işgal ettiği Filistin topraklarıda yeni yerleşim birimleri inşa etmesinin gayrimeşru" olduğunu belirtti.

Hamas milletvekili Meryem Salih ise İsrail'in Batı Şeria'da inşa edeceği söz konusu yerleşim birimlerinin Kudüs'ün dokusunu etkileyeceğini, dolayısıyla bu adıma sert tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Fetih Hareketi Sözcüsü Usame el-Kavasımi de Filistinli yöneticilerin İsrail'in aldığı karara sert tepki göstereceğini dile getirerek, müttefik devletler ve uluslararası toplum ile söz konusu yerleşim birimlerine engel olabilmek için istişarelerde bulunulduğunu kaydetti.

İsrail Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Batı Şeria'da 1500 konutluk yeni yerleşim birimi inşası için ihale kararı alındığını duyurmuştu.