İsrail’de Yüksek Mahkeme Tartışması

İsrail’de Yüksek Mahkeme Tartışması

israil’de yargının en üst otoritesi olan Yüksek Mahkeme’nin son dönemde aldığı kararlarda, İsrail Parlamentosu’na aykırı düşmesi, iktidar cephesinde tartışmalara yol açıyor. Son olarak Haaretz gazetesi Amiel Ungar imzasıyla çıkan makalede, ‘politize’ olan

israil’de yargının en üst otoritesi olan Yüksek Mahkeme’nin son dönemde aldığı kararlarda, İsrail Parlamentosu’na aykırı düşmesi, iktidar cephesinde tartışmalara yol açıyor. Son olarak Haaretz gazetesi Amiel Ungar imzasıyla çıkan makalede, ‘politize’ olan Yüksek Mahkeme’nin İsrail Parlamentosu’nu (Knesset) işlemez hale getirmeye başladığı yorumuna yer verildi.

Knesset’in ülkedeki yasadışı göçmenlere karşı hazırladığı son tasarıyı iptal eden mahkeme, vekillerin iyi niyet göstergesi olarak üzerinde değişiklik yaptığı tasarıya da onay vermemesi yargı ve yasama arasında gerilime yol açmıştı.Mahkemenin geçen aralık ayında Batı Şeria’daki Amona Yahudi Yerleşkesi’nin yasadışı olduğu gerekçesiyle yıkılmasına karar vermesi de, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun tepkisine yol açmıştı. Makalede son dönemde uluslararası kamuoyunda İsrail’e yönelik ‘işgalci’ suçlamalarının arttığı belirtilirken, Yüksek Mahkeme’nin de aldığı kararlarla bu tezi desteklediği öne sürüldü.