İsrail'de "Yahudi Ulus Devleti" Yasa Tasarısı

İsrail'de "Yahudi Ulus Devleti" Yasa Tasarısı

İsrail Parlamentosu Yasama Komisyonu "Yahudi Ulus Devleti" olarak bilinen tartışmalı yasa tasarısını onayladı.

İsrail Parlamentosu Yasama Komisyonu "Yahudi Ulus Devleti" olarak bilinen tartışmalı yasa tasarısını onayladı.
İsrail Parlamentosu Yasama Komisyonu daha önce de gündeme gelen ancak koalisyon ortakları arasında tartışmaya neden olarak kabul görmeyen "Yahudi Ulus Devleti" yasa tasarısını onayladı.
İsrail devletinde "kendi kaderini tayin etme hakkını sadece Yahudilere has kılan" ve İsrail'i "tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet" olarak tanımlayan bu tasarının yasalaşarak yürürlüğe girebilmesi için parlamentodan üç kez oylanıp kabul edilmesi gerekiyor.
Tasarının yasalaşması halinde İsrail'in resmi dili sadece İbranice olacak ve Arapça kendisine tanınan mevcut özel statüsünü yitirecek. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun desteklediği söz konusu tasarı 2015'te de gündeme gelmiş ancak koalisyon ortaklarının itiraz emesi üzerine yasama komisyonunun gündemine alınmamıştı.
"BU YASA ARAPLARA SAVAŞ İLANIDIR"
Öte yandan parlamentoda 13 milletvekili ile temsil edilen Ortak Arap Listesi, tasarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak bunun ülkedeki Arap vatandaşlara "savaş açmak" anlamına geldiğini belirtti.
Açıklamada,"İsrail hükümetinin desteklediği Yahudi Ulus Devleti tasarısı ülkedeki Arap vatandaşların konumlarına ve haklarına savaş açmak anlamına gelmektedir. Bu tasarısı iki farklı vatandaş modeli oluşturarak ırkçılığı, ayrımcılığı yasal hale getiriyor. Bu tasarı (Güney Afrika'daki ırkçı) Aparteid rejimi kanunlarından alıntıdır." ifadelerine yer verildi.
Yaklaşık 8 milyon nüfuslu İsrail'de yaşayan vatandaşların yüzde yirmisini İsrail vatandaşı Araplar oluşturuyor.