İsrail'de savaş karşıtı Yahudiler ilk kez sokakta

İsrail'de savaş karşıtı Yahudiler ilk kez sokakta

İsrail'in Gazze saldırılarını protesto eden bazı Yahudiler Tel Aviv ve Kudüs'te gösteri düzenledi

İsrail’in Gazze'ye son saldırılarıyla şiddetlenen çatışmalar ilk kez savaş karşıtı İsrailli Yahudilerden de tepki gördü. Tel Aviv’de toplanan 5 bin kadar savaş karşıtı gösterici, İsrail ordusunun "operasyon"u sona erdirmesini, Hamas'ın roket atmayı durdurmasını ve tarafların sorunlara barışçıl çözüm bulmasını istedi. İsrail güçleri olaylarda 4 kişiyi gözaltına aldı.

Sosyal medya üzerinden bir süredir savaş karşıtı mesajlar paylaşan bazı İsrailli gruplar, Facebook'ta paylaştıkları, “Savaş her iki tarafta da çok fazla ölü ve yaralıya neden oluyor. Bomba ve roketler korku ve yıkıma neden oluyor. Buna karşı bir duruş sergiliyor ve talepte bulunuyoruz; savaşı hemen şimdi durdurun" mesajıyla bugün için gösterisi çağrısı yapmışlardı.

İsrail güçleri ise sabah saatlerinde Gazze’den yönelecek olası bir roket saldırısı nedeniyle önce gösterileri yasakladığını açıklamış ancak Hamas ve İsrail arasında geçici ateşkesin uzayacağı haberlerinin ardından grupların toplanmasına izin vermişti.

Tel Aviv'de Rabin Meydanı'nda 20.00 sularında savaş karşıtı göstericiler toplanmaya başladığı sırada, İsrail saldırılarına destek veren yaklaşık 300 kişilik karşıt görüşlü vatandaşlar da aynı meydanda bir araya geldi. İki grup arasına barikat kuran İsrail güçleri, tarafların birbirine yaklaşmasına izin vermedi.

Yaklaşık 5 bin savaş karşıtı gösterici, meydanda attıkları sloganlarla, İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik "operasyon"a son vermesini, Hamas'ın da roket saldırılarını durdurmasını istedi.

Gösteri başladıktan sonra İsrail güçleri protestoculardan, Gazze’den yeniden roket atılmaya başladığı gerekçesiyle hemen dağılmalarını istedi. Ancak polisin çağrılarına aldırmayan kalabalık gösterilerini gece yarısına doğru sonlandırdı.

Bu arada İsrail yetkilileri, çevre yolları kapattıkları ve şiddet yanlısı harekette bulundukları gerekçesi ile 4 göstericiyi gözaltına aldığını açıkladı.

İsrail’de, Gazze'ye yönelik yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği son askeri saldırılar başladığından bu yana ilk kez Yahudi vatandaşların katılımıyla savaş karşıtı bir gösteri gerçekleşmiş oldu.

KUDÜS

Kudüs'te de İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını “soykırım” olarak niteleyen “Soykırım Karşıtı Yahudiler” grubu üyesi İsrailliler, Gazzeli çocukların öldürülmesini oyuncak bebek yakarak protesto etti.

"Soykırım Karşıtı Yahudiler" grubu üyesi Nao Abend, “Bugün bir katliam için ihtiyaç duyulan tek şey, bir ekran ve bir düğme. İşte yüksek teknolojinin bize hediyesi” dedi.

Batı Kudüs’teki Anayasa Mahkemesi önünde toplanan aktivistler, “İsraillin işlediği savaş suçlarını onaylayan mahkemenin de bu suça ortak olduğunu” belirtti.

AA muhabirine konuşan "Soykırım Karşıtı Yahudiler" grubu sözcüsü Neta Golan, “İsrail’in saldırılarında ölen Gazzeli çocukları sembolize etmesi için oyuncak bebek yakma eylemi gerçekleştirdiklerini” söyledi.

Golan, şöyle konuştu:

"Bu eylem için Anayasa Mahkemesinin önünü seçmemizin nedeni, yüksek mahkemenin de diğer kurumlar gibi bu savaş suçuna ortak olmasıdır. Geçen hafta evine roket isabet etmesi sonucu İsrailli bir bedevi Arap hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden sözkonusu kişinin evinde, Yahudilerin evinde olduğu gibi bir sığınak bulunmuyordu. Konunun Anayasa Mahkemesine taşınmasının ardından yüksek mahkeme, ‘İsrail’in Bedevi sivilleri korumak gibi bir sorumluluğunun olmadığına’ hükmetti. Yine aynı mahkeme onlarca yıldır devam eden işgal ve ırkçı rejimi, uluslararası hukuku hiçe sayarak ‘meşrulaştırmaya’ çalışmaktadır."

Öldürülen Gazzeli çocukların anısına yazılan bir şiir okuyan ve basın açıklamasında bulunan grup üyeleri, mahkemenin güvenlik görevlilerinin uyarısı ve polis çağırması üzerine olay yerinden uzaklaştı.

Mahkemenin uzağında yeniden toplanan grup, üzerinde Gazze yazılı oyuncak bebekleri ateşe verdikten sonra dağıldı.