İsrail'de Koalisyon Çatlağı

İsrail'de Koalisyon Çatlağı

İsrail'de koalisyon arayışları sürerken, HaBayit HaYehudi Partisi lideri Bennett'ten tehdit gibi bir açıklama geldi.

HaBayit HaYehudi (Yahudi Evi) Partisi lideri Naftali Bennett, Din İşleri Bakanlığı'nın kendi partisine verilmemesi halinde, koalisyon görüşmelerinden çekilebileceğini açıkladı.

Bennett, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Din İşleri Bakanlığı'nın HaBayit HaYehudi'ye (Yahudi Evi) değil de tek taraflı olarak Şas (Tevrat Muhafızları) Partisi'ne verilmesi, partimizin koalisyon görüşmelerinden çekileceği anlamına gelmektedir" dedi.

Öte yandan, Likud Milletvekili Ze'ev Elkin, Bennnett'in sosyal medya hesabından paylaştığı ileti üzerine İsrail Radyosu'na yaptığı açıklamada, seçimlerden birinci çıkan partiyi "Tehditlerin korkutamayacağı" açıklamasını yaptı.

"Her partiye kendi istekleri göz önünde bulundurularak tekliflerde bulunuldu. Buna Yahudi Evi de dahil" diyerek, "Tehditlerle müzakere yapmak uygun değil. Bizim doğal partnerimiz olan bazı partiler bilmeliler ki, bizim liderliğimizde bir koalisyonun kurulabilmsi için, ardı arkası kesilmeyen bu tarz isteklere bir sınır konulmalıdır" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı ve Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu'nun Din İşleri Bakanlığı'nı Şas Partisi Lideri Aryeh Deri'ye vermeyi, karşılığında da Deri'nin İç İşleri Bakanlığı'ndan Kulanu (Hepimiz) lideri Moşe Kahlon için feragat etmesininin planlandığı yönünde iddialar ortaya atılmıştı.

(AA)