İsrail’de Hizbullah Endişesi

İsrail’de Hizbullah Endişesi

İsrail, Hizbullah’la yaşanacak muhtemel bir savaşa hazırlık olmak üzere Lübnan sınırındaki yüz binlerce kişinin tahliyesi için plan hazırladığını açıkladı.

Rusya el-Youm’un Jerusalem Post gazetesine dayandırdığı haberine göre İsrailli üst düzey bir askeri yetkili, Hizbullah’la yaşanacak muhtemel bir savaşta Lübnan sınırına yakın bölgelerden tahliye edilecek kişi sayısının çeyrek milyonu bulabileceğini söyledi.

İsrailli yetkili, daha önce beldelerin tahliye edilmesini düşünmediklerini; ancak şimdi yüz binlerce kişiyi tahliye etmek zorunda kalacaklarını anladıklarını belirtti.

Söz konusu bölgelerdeki nüfusun yaklaşık bir milyon olduğunu ve bunların tamamının tahliyesi mümkün olmadığını belirten İsrailli yetkili, bununla birlikte yüz binlerce kişinin tahliye edilebileceğini ifade ederek tahliye planının sebebini Hizbullah’ın artan teknolojik kabiliyetleri ve Suriye’de yeni savaş tecrübesi kazanması ile açıkladı.

Bölgede büyük değişimler yaşandığını belirten İsrailli askeri yetkili, İsrail ordusunun artık ordulara karşı değil, silahlı gruplara karşı savaş hazırlığı yaptığını vurguladı ve kuzeyden tahliye edilecek İsrailli mültecilerin Kudüs, Eilat ve Batı Şeria’daki otellere ve okullara yerleştirilmesinin planlandığını söyledi.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, İsrail’in Lübnan’a karşı yeni bir savaş başlatması halinde savaşın Lübnan topraklarında değil İsrail işgali altındaki bölgelerde yaşanacağını açıklamıştı.

Hizbullah’ın İsrail karşısında bir caydırıcılık dengesi yarattığını hatırlatan Nasrullah, yeni bir savaş halinde geçmişte olduğu gibi artık sadece Lübnanlıların değil İsraillilerin de mülteci durumuna düşeceğini söylemiş ve Hayfa’daki amonyak tesisleri ile Dimona’daki nükleer tesisin Hizbullah’ın füze menzili içerisinde yer aldığına dikkat çekmişti.

Kaynak : YDH