İsrail'de Etiyopya asıllı Yahudilerden eylem

İsrail'de Etiyopya asıllı Yahudilerden eylem

İsrail'de polis, Kudüs sokaklarında ırkçılık karşıtı yürüyüş yapan Etiyopya asıllı Yahudilere müdahale etti.

tiyopya asıllı bir İsrail askerinin, İsrail polisi tarafından dövüldüğü videonun ortaya çıkmasının ardından ülkede tansiyon yükseldi.

Polisin ırkçı uygulamalarını protesto eden binlerce Etiyopyalı Yahudi, Doğu Kudüs’teki İsrail Emniyet Müdürlüğü önünde toplandı. Sloganlar atarak Batı Kudüs’e doğru yürüyüşe geçen gruptakiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun evine gitmek istedi.

İsrail güçlerinin ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve TOMA’larla kalabalığa müdahale etmesi üzerine çatışma çıktı. Protestocuların taş ve pet şişelerle karşılık verdiği olaylarda iki polis yaralandı.

"Kudüs Baltimore gibi olacak"

Kudüs’ün ana yollarını trafiğe kapatan göstericiler, “Kudüs Baltimore gibi olacak”, “Irkçılığa ve ayrımcılığa hayır”, "Apartheid rejimine hayır" ve “Artık söz değil eylem istiyoruz” şeklinde sloganlar attı.

Göstericilere müdahale etmek isteyen İsrail atlı polisleri geri çekilmek zorunda kaldı. Çıkan olaylarda bazı göstericiler hafif yaralandı.

Olay yerine gelen Kudüs Belediye Başkanı Nir Barakat, kalabalığın arasına oturarak göstericileri ikna etmeye çalıştı. Bir anda yüzlerce protestocunun etrafını sarmasının ardından Barakat, kalabalığın arasında sıkışarak zor anlar yaşadı.

Gerginlik sürüyor

Göstericiler, çöp tenekeleriyle barikatlar kurarak bazı yolları kapattı. Toma ve polislerin önünde oturma eylemi yapan kalabalığı, İsrail emniyetine ait helikopterler de havadan aralıksız olarak izliyor.

Olay yerinde AA muhabirine konuşan Etiyopya asıllı Yahudi Tiyon Mosin (27), İsrail'deki tüm kurumlarda ve halk arasında Afrika asıllı Yahudilere karşı ırkçı bir ayrımcılık bulunduğunu söyledi.

"Şoku derin biçimde hissediyoruz"

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Etiyopya asıllı İsrail vatandaşı 80 öğrenci ile bir araya geldiği toplantıda, "Görüntüleri izlerken yaşadığımız şoku hala derin bir şekilde hissediyoruz. Bu videonun oluşturduğu kızgınlığın karşısında geriye yaslanıp oturamayız” dedi. 

Rivlin, şunları kaydetti:

“Bu tarz olaylar birer uyarı sinyali işlevi görür ve kanun uygulayıcılarla toplumun farklı kesimlerindeki ilişkilere yönelik bir iç denetim imkanı sunar. Emniyet müdürü ile de konuştuğum üzere şuna inanıyorum ki, polis, bir soruşturma yürüterek ve düzeltilmesi gerekenleri düzelterek, bir daha bu tür olayların yaşanmasını engellemek için elinden geleni yapacaktır.”

Netanyahu'dan "sağduyu" açıklaması

Konuya ilişkin açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,  Etiyopya asıllı İsrail askerlerinin polis tarafından dövülmesini kınadı.

Göstericilere de sükunet çağrısında bulunan Netanyahu, "Etiyopyalı askeri dövenler adalet karşısına çıkarılacaktır ancak kimsenin kendini kanun yerine koyması da yasak. Etiyopya asıllı Yahudiler bizim için saygıdeğerdir ve İsrail onların topluma katılması için büyük çaba sarfediyor. Gelecek hükümet de bunu yapmaya devam edecek" diye konuştu. (AA)