İsrail Türkiyeli Akademisyeni Hâlâ Gözaltında Tutuyor

İsrail Türkiyeli Akademisyeni Hâlâ Gözaltında Tutuyor

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'nin İsrail güçleri tarafından gözaltına alınması İstanbul'da protesto edildi.

tanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'nin İsrail güçleri tarafından gözaltına alınması İstanbul'da protesto edildi.


Tekeli'nin eşi ve çocuklarıyla ile Uluslararası Hukukçular Birliği, Hukukçular Derneği, MAZLUMDER, Hukukçu Kadınlar Derneği, Türkiye Hukuk Platformu, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Anayasa Hukukçuları Derneği, İHAK, YAİDER, Yeryüzü Avukatları Derneği ve Hukukun Üstünlüğü Platformu üyeleri Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya geldi.


Burada grup adına açıklama yapan avukat Emine Yıldırım, Kudüs ziyareti programı sonunda İstanbul'a dönüş öncesi, Tel Aviv'de havalimanında gözaltına alınan akademisyen Tekeli'nin hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alındığını söyledi.


Yıldırım, bu durumun Kudüs Başkonsolosluğu, Tel Aviv Büyükelçiliği ve Türkiye Dışişleri Bakanlığına bildirildiğini anlatarak, "Büyükelçiliğimizin verdiği bilgiye göre gece boyu süren girişimlerine rağmen Cemil Tekeli'ye ulaşmaları engellenmiş. Yüz yüze görüşme talepleri reddedilmiştir. Verilen tek bilgi 'terör eylemi hazırlığı' gerekçesiyle gözaltına alındığıdır. " dedi.


Gayri insani, onur kırıcı ve hukuku ihlal eden davranışarın İsrail'in devlet politikası haline geldiğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:


"Bu muamelenin Türkiye vatandaşlarına yönelik olarak her geçen ün daha da ağırlaşarak devam ettiğini gözlemliyoruz. Nitekim gezide grubumuzun bir üyesi de Tel Aviv'de giriş esnasında deport edilmiş, çıkışta ise grubumuzdan 6 kişi kenara ayrılarak ve çıkış kodu 5 ile başlayan etiketlerle İsrail güvenliğine tehdit oluşturdukları gerekçesiyle aşağılanarak detayı ve onur kırıcı bir aramaya maruz bırakılmıştır"

Yıldırım, ilmi çalışmalardan başka hiçbir faaliyeti olmadığını yakından bildikleri Tekeli'nin derhal serbest bırakılarak, özür dilenmesi gerektiğini söyledi.


"Eşim sadece bir akademisyen"


İsrail'de gözaltına alınan Cemil Tekeli'nin eşi Meryem Tekeli de havalimanına girdikten sonra başta kolaylıkla geçtiklerini anlatarak, "Ama son aşamada görevlilerin 'eşinin pasaportuna cihaz okuması yapacağız siz uçağa geçin onu getireceğiz' dediler. Uçakta bekledik eşimi göndermediler. Sonra bize 'Siz gidin işlemlerden sonra bir sonraki uçakla göndereceğiz' dediler. Şu ana kadar haber alamıyoruz ondan. Eşim sadece bir akademisyen. Derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" diye konuştu.