İsrail, Türkiye- S.Arabistan Yakınlaşmasından Rahatsız

İsrail, Türkiye- S.Arabistan Yakınlaşmasından Rahatsız

Türkiye ile Suudi Arabistan'ın yeniden yakınlaşma sinyalleri vermesi İsrail'i rahatsız etti

İsrail, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın yeniden yakınlaşma sinyalleri vermesinden rahatsız olduğunu açıkladı. İsrail Strateji ve İstihbarat Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın yeniden yakınlaşmasından dolayı derin endişe duyduklarını, böyle bir yakınlaşmanın İsrail'in bölgedeki stratejileri açısından zararlı olduğunu söyledi. 

Steinitz, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın yeniden yakınlaşma sinyalleri vermesinin bölgesel olarak yeniden düzenlemeler gerektireceğini ve bunların İsrail'in çıkarlarını etkileyeceğini dile getirdi. Steinitz, İbrani Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Suudi Arabistan'ın yakınlaşması, ılımlı Arapların desteklenmesini engelleyecek ve aşırı kampların işine yarayacak." iddialarını dile getirdi. 

ERDOĞAN'LA YAPILACAK İTTİFAK ÇOK TEHLİKELİ OLUR

Steinitz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapılacak böyle bir ittifakın çok tehlikeli olacağını, Erdoğan'ın aşağılayıcı bir 'anti-semit' olduğunu iddia etti. 

İsrail İstihbarat Bakanı, ABD'nin bölgede İsrail ve ABD'nin çıkarlarına uymayan bölgesel sistemlere karşı adım atacağını umduğunu söyledi. Steinitz, bu korkusunun nedeninin aldığı bir istihbarattan mı yoksa tahminden mi kaynaklandığı sorusuna ise cevap vermedi. 

Diğer taraftan İsrail'in Kahire Büyükelçisi Tsvi Mzal, Suudi Arabistan'la Türkiye arasındaki yakınlaşmanın, Mısır'daki Abdulfettah es Sisi rejimi pahasına gerçekleşebileceğinden endişe duyduğu uyarısında bulundu. Mzal, Türk donanmasına ait bir geminin Cidde limanında bulunmasının, Suudi Arabistan'ın Türkiye ile ilişkileri düzeltme eğiliminde olduğunun açık bir göstergesi olduğunu söyledi. 

'SUUDİLER SİSİ'YE YATIRIM YAPMANIN GETİRİSİ OLMAYACAĞINI GÖRDÜ'

Mzal, Suudi Arabistan'ın bir taraftan İran'ın Yemen üzerinde etkili olduğu diğer taraftan da IŞİD'in ilerlediği bir ortamda Sisi'ye yatırım yapmanın hiçbir getirisi olmayacağını gördüğünü söyledi. 

Radikal bir Siyonist olarak bilinen Mzal, Sisi'nin gerçekleştirdiği askeri darbenin Batı tarafından desteklenmesini istemiş ve Mısır'daki İhvan yönetiminin başarısızlığa uğratılmasının batının çıkarları için gerekli olduğunu söylemişti. Mzal, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın yakınlaşmasınınsa sadece Erdoğan'ın işine yarayacağını savundu. 

Mzal ayrıca, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın yakınlaşmasının Suriye konusuna da yeni bir yaklaşım getireceğini söyledi. Mzal bu yaklaşımın da İsrail için stratejik tehdide varacak derecede sonuçlar doğurabileceğini savundu. 

DÜNYA BÜLTENİ