İsrail Suriye'de 'Taraf' Olmaya Hazırlanıyor

İsrail Suriye'de 'Taraf' Olmaya Hazırlanıyor

İsrail, Suriye'de "El Kaide" ve bağlantılı olduğu iddia edilen grupların sayısının artmasından endişelenmeye başladığını ve takındığı 'tarafsızlık politikasını' bırakabileceğini açıkladı

İsrail, Suriye'de Beşşar Esad'a karşı savaşan El Kaide ve benzeri grupların sayısının artmasını kendisine karşı bir tehdit olarak algılamaya başladığını duyurdu.

Konuyla ilgili konuşan bir İsrailli yetkili, sınır komşuları olan Suriye'de devam eden iç savaşın kendilerini tehdit etmeye başladığını duyurdu. Yetkili, Suriye'de iki yıl önce 2 bin civarında olan "El-Kaide" ve bağlantılı olduğu iddia edilen grupların sayısının şu an 30 bin civarında olduğunu söyledi.

Bu grupların amacının Beşşar Esad'ı devirdikten sonra kendilerini hedef alacaklarını düşündüğünü söyleyen İsrailli yetkili Suriye konusunda takındıkları 'tarafsızlık politikasını' değiştirmek zorunda kalabileceklerini söyledi.

İsrail, Suriye'deki iç savaşın başından bu yana olaylara karışmamış ve Suriye'deki grupların birbiriyle savaşmasını kendisi için bir avantaj olarak görmüştü. Suriye'deki grupların savaşarak birbirlerini zayıflatacaklarını ve İsrail'in bundan avantaj sağlayacağını düşünen İsrail yetkilileri işlerin istedikleri gibi gitmediğini görünce, Beşşar Esad yanında hareket etme eğilimi göstermeye başladılar.