İsrail: Sisi Bizi Stratejik Bir Hazine Olarak Görüyor

İsrail: Sisi Bizi Stratejik Bir Hazine Olarak Görüyor

İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Merkezi tarafından yayımlanan bir raporda darbeci Sisi rejiminin Tel Aviv’le ilişkilerini “stratejik bir hazine” olarak değerlendirdiği ifadelerine yer verildi.

İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Merkezi tarafından yayımlanan bir raporda darbeci Sisi rejiminin Tel Aviv’le ilişkilerini “stratejik bir hazine” olarak değerlendirdiği ifadelerine yer verildi.
 Rapor Sisi’nin yönetimi devralmasından sonra geçen süre zarfında neler yaşandığını konu alıyor.
 Raporda Sisi rejiminin siyasi, uluslararası ve diplomatik destek açısından İsrail’le ilişkilerini önemsediği ifadelerine yer verildi.
 İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Merkezi İsrail’de stratejik çalışmalarda önemli çevrelerden biri olarak kabul ediliyor ve yayımladığı raporların Tel Aviv’deki karar mercileri tarafında özel olarak önemsendiği de biliniyor.
 “Sisi Yönetiminin Bir Yılı: Meşruiyet ve Demokrasinin İnşası, İsrail’le İlişkiler” başlığı altında yayımlanan raporda, İsrail’in Sisi’nin yönetimi devralmasıyla büyük bir başarı elde ettiği,  bu sayede Filistin meselesine gösterilen önemin biraz olsun azaldığı, Arapların gündeminde daha az yerini almaya başladığı ifade edildi.
 Sisi’nin İhvan’ı ve Hamas Hareketi’ni hedef alan saldırılarından İsrail’in faydalandığını ifade eden araştırmacı, “Kahire de bu sayede ekonomik, siyasi ve kültürel anlamda kendisine fayda sağladı” dedi.
 Sisi’nin Sina’yı Gazze’ye bağlayan tünellere karşı yürüttüğü saldırıların İsrail’e ciddi manada fayda sağladığını ifade eden araştırmacı, “Bu sayede Filistin direnişinin silah kaynakları kurudu. Sisi yönetimi İsrail’den çok daha iyi bir şekilde Hamas Hareketi’nin gücünün büyümesini engelledi” dedi.
 Raporda İsrail’in de Sisi rejiminin de İslamcı ve cihatçı grupları ortak bir tehdit olarak gördükleri, bu yüzden daha önceden görülmemiş şekilde iki taraf arasında karşılık yardımlaşma ve istihbarat sağlama hususunda önemli adımlar atıldığı dile getirildi.
 Sisi rejiminin uluslararası anlamda ve Mısır toplumu içerisinde yaşadığı meşruiyet krizinden dolayı İsrail’le ilişkisini dünyaya açılan ve uluslararası toplumda kabul görmesini sağlayan bir “vize” mesabesinde gördüğünü söyleyen araştırmacı “Sisi İsrail’in Mısır’daki muhalefeti engellemek adına Amerika’nın devreye girmesi noktasında oynadığı rolün farkında…” dedi.
 Mısır rejiminin karşı karşıya kaldığı ekonomik sıkıntılarla ilgili yayınlanan başka bir çalışmada ise araştırmacı yazar Yitzhak Gal’ın, “Sisi İsrail’in Amerika’nın Kahire’yi desteklemesi noktasında oynadığı rolün farkında” ifadelerine yer verildi.
 “Sisi Ekonomik Sıkıntılarla Mücadele Edebilecek mi?” başlığını taşıyan çalışmada Gal “Sisi İsrail’le ilişkilerinin bozulmasına asla izin vermeyecektir. Çünkü bu durum rejim açısından tam bir felaket anlamı taşıyor” dedi.
 İsrail Dışişleri Temsilcisi Dore Gold Kahire’ye bir ay önce yapılan ziyaretin sonunda “Bölgedeki sorunlarla, özellikle de aşırı İslamcı gruplarla mücadele etmek için ortak strateji geliştirme kararı aldık” demişti.  
 İslami Analiz