İsrail Sınıra Sevkiyat Yapıyor

İsrail Sınıra Sevkiyat Yapıyor

İsrail ordusu, Lübnan ve Suriye sınır bölgelerini ‘kapalı askeri bölge’ ilan etti ve bölgeye sivillerin girişini yasakladı. Lübnan sınırında yaşanan gerginliğin ardından sınır bölgesine sevkiyat yapılıyor.

İsrail ordu sözcüsü Yarbay Peter Lerner, sınırda yaşananların İsrail'in kuzey bölgesinde istikrarı bozabileceğini ve bu nedenle ordunun sınıra sevkiyat yaptığını belirtti.

Lerner, "Hizbullah'ın Lübnan sınırındaki askeri devriye aracına yönelik bombalı saldırısında" başarılı olamadığını belirterek, "Sınırlarımızı korumaya devam edeceğiz" dedi.

Kapalı askeri bölge ilanı

İsrail ordu radyosu da Lübnan sınırındaki Kiryat Shmona yerleşim birimi ve Suriye sınırındaki Golan Tepeleri’nin yer aldığı alanlar 'kapalı askeri bölge' ilan edildiğini duyurdu. Açıklamada, Cebel Dov bölgesinde askeri devriye aracının hedef alınmasının ardından bu kararın alındığı belirtildi.

Sınır bölgelerine takviye birlikler gönderdiğini açıklayan İsrail ordusu, İsraillilerden bu süreçte bölgeye yaklaşmamalarını istedi.

Sınırda gerginlik arttı

İsrail ordusu, akşam saatlerinde Lübnan’ın sınır bölgelerine topçu ateş başlattı. Ordu sözcüsü, saldırıların İsrail askerlerini hedef alan Hizbullah örgütüne misilleme amaçlı yapıldığını belirtti.

Lübnan’daki emniyet kaynakları ise sınır bölgesindeki Şanuh, Bistara ve Tel Uveyda beldelerine sekiz top mermisi düştüğünü açıkladı. Can kaybı veya yaralanma olmadı.

Cuma günü Lübnan-İsrail sınırında devriye gezen askerlere bombalı saldırı düzenlenmiş, patlamada ölen veya yaralanan olmamıştı.

İsrail’in ‘kapalı askeri bölge’ ilanı ve sınıra yaptığı sevkiyat bölgede askeri operasyon endişelerini artırıyor.

İki haftadır gergin

İsrail-Lübnan sınırı 2006’taki savaştan bu yana nispeten sakindi. Suriye’de 140 binden fazla insanın ölmesine sebep olan iç savaş da Lübnan - İsrail sınırındaki önemli nitelikte şiddet olaylarına sebep olmadı.

Mart ayının başlarında ise İsrail, Golan Tepeleri’ndeki Suriye ile İsrail arasında kalan bölgeye ‘bomba yerleştirdikleri’ iddiasıyla iki Hizbullah militanını öldürdüğünü açıklamıştı.

Halihazırda İsrail - Lübnan sınırında Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerleri bulunuyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve Reuters