İsrail Raporu: Gazze’yi Yalnızlaştırma Politikası İflas Etti

İsrail Raporu: Gazze’yi Yalnızlaştırma Politikası İflas Etti

Rapor: “Gazze’yi Yalnızlaştırma Politikası İflas Etti, Şimdi Ateşkes Zamanı”...

Siyonist işgal rejimindeki Ulusal Güvenlik Enstitüsü hazırladığı raporda, İslamî Direniş Hareketi (Hamas)’ı ve Gazze’yi Filistin siyasi sahasında yalnızlaştırmak için sekiz yıl boyunca yapılan çalışmaların, çabaların ve baskıların başarısızlıkla sonuçlandığını belirterek, kuşatma ve savaşların netice vermediğini, şimdi ise ateşkes zamanı olduğunu ifade etti.

İki uzman tarafından hazırlanan rapordan bazı anekdotlar şöyle:

“Hamas hareketi 2006 seçimlerinde zafer elde ettikten sonra Amerika öncülüğünde kurulan ittifak, Hamas hareketini zayıflatmak için Hamas-Fetih arasındaki ihtilaf ateşini alevlendirdi.”

“Giderek artan ihtilaf şiddete dönüşüp Hamas hareketinin 2007 yılında Gazze’yi kontrolüne almasından sonra bu kez Hamas’ın kurduğu hükümetin ve dolayısıyla Gazze’nin yalnızlaştırılması politikası uygulandı.”

“İsrail ile Filistin Özerk Yönetimi arasında bu dönemde başlayan görüşmelerin hedefi de Hamas’ı zayıflatmaktı.”

“Bütün bunlara rağmen şu anda Hamas ve Gazze Filistin sahasında çok merkezi bir konuma sahiptir. İsrail ile Filistin arasında meydana gelecek olası bir süreçte çok canlı ve aktif rol alabilir.”

Raporun dikkat çekici bir notu da “Hamas ile İsrail arasında ateşkes zamanı geldi” tespitidir.

Raporda Hamas’ı silahsızlandırmanın gerçekçi olup olmadığını irdeleyen iki uzman şu sonuca varıyor: “Hamas hareketini bu aşamada silahsızlandırma gerçekçi bir hedef değildir. Hareketi silahsızlandırmak oldukça zor. Ancak Gazze’nin imar edilmesi, Hamas’a yapılanlara ve yapılacak olanlara karşılık Filistin Yönetimi ve İsrail’e daha fazla taviz vermesi gerektiği mesajlarını verecektir.”