İsrail Panikte: Hizbullah Batı Şeria’da Asker mi Yetiştiriyor?

İsrail Panikte: Hizbullah Batı Şeria’da Asker mi Yetiştiriyor?

Re’yu’l-Yevm’in haberine göre; Filistinli güvenilir bir kaynak Hizbullah’ın İsrail karşıtı operasyonlar düzenlenmesi için işgal altındaki Batı Şeria’da asker yetiştirdiğini öne sürdü.

Re’yu’l-Yevm’in haberine göre; Filistinli güvenilir bir kaynak Hizbullah’ın İsrail karşıtı operasyonlar düzenlenmesi için işgal altındaki Batı Şeria’da asker yetiştirdiğini öne sürdü.

Kaynağın iddiasına göre, Filistin Güvenlik Güçleri son dönemde İsrailli Elhanan Tannenbaum’un kaçırılmasından sorumlu olan Kays Ubeyd’in de içinde bulunduğu bazı Hizbullah güçlerinin El-Aksa Şehitleri Tugayı’na yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdığını ve Batı Şeria’da bazı operasyonlar düzenlemeyi planladıklarını ortaya çıkardı.

İsrail’deki bir sitede yayımlanan söz konusu haberde Hizbullah’ın bu girişimleri sebebiyle önceki hafta yaşandığı gibi patlamalar ve saldırıların hız kazanacağı ifade edildi.

Nitekim Filistinli kaynak da İsrail’in Hizbullah’ın mevcut çabalarının farkında olduğunu söyledi. Kaynak sayıları henüz bilinmeyen bir grup gencin içinde bulundukları maddi sıkıntılar ve Batı Şeria’daki güvenlik sorunu nedeniyle bu çalışmaların bir parçası olduğunu ifade etti. Hizbullah tarafından eğitilenlerin kaç kişi olduklarının bilinmediğini ifade eden kaynak, özellikle de Hizbullah’ın sunduğu maddi destek nedeniyle sayının artacağını söyledi.

Uzun yıllardır Batı Şeria’da bu türden bir hareketlenmenin olmadığını ifade eden Filistinli kaynak Hizbullah’ı maddi sıkıntılarından faydalanmakla suçladı. Son yıllarda bu türden çabaların olduğunu, ancak son dönemde Hizbullah’ın çabalarıyla bu yöndeki çalışmaların yoğunlaştığını da ifade etti.

Öte yandan Hamas Hareketi’nin de Batı Şeria’daki askeri kanadını yeniden ayağa kaldırmaya çalıştığı bir süreçte bu türden hareketlenmelerin olduğuna dikkat çeken Filistinli kaynak “Hizbullah kontrolünde hareket edenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ancak bu gençlerin maddi destek alıyor olmaları bile bu sayının artması için yeterli bir sebep…  Bu da durumu daha tehlikeli bir hale getirecektir” dedi. Hizbullah’ın 2000’li yılların ortalarında Batı Şeria’yı gündemine aldığı dönemde Batı Şeria’ya aylık on binlerce dolar yardım gönderdiğini, o dönemde Hizbullah’a mensup çok sayıda şebeke olduğunu, El-Aksa Şehitleri Tugayı’nın 2004 ve özellikle de 2005 yılında üstlendiği operasyonların tamamının Hizbullah’ın finanse etmesi ve yönlendirmesiyle düzenlendiğini de ekleyen Filistinli kaynak, gençlerin bu çalışmalara katılmasında Kays Ubeyd’in başrol oynadığını belirtti.

Yedioth Ahronoth’da Kays Ubeyd hakkında yer alan haberde Kays’ın Hizbullah’ın İsrail’deki adamı olduğu, 2000 yılında Elhanan Tannenbaum’un kaçırılmasının sorumlusu olarak bilindiği ifade edildi. Ubeyd’in Filistin’deki gruplara Hizbullah tarafından gelen desteği ulaştırmaktan sorumlu olduğunun ifade edildiği haberde Ubeyd’in şu anda Batı Şeria’daki 1800 birimini komuta ettiği, Filistinli yerel kuruluşlara da Hizbullah’ın maddi yardımını ve silahları ulaştıran kişi olduğu belirtildi. 

İslami Analiz