İsrail ordusundan Gazze ile ilgili sürpriz karar

İsrail ordusundan Gazze ile ilgili sürpriz karar

İsrail ordusu, Gazze'de BM okulunun vurulması da dahil beş saldırı için soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada, İsrail Genelkurmay Başkanı Binyamin Benny Gatz'ın, Gazze saldırısı esnasında yaşanan "istisnai" durumlar için soruşturma açılması talimatı verdiği bildirildi.
İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin Refah kentinde sığınmacıların bulunduğu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait bir okula 4 Ağustos'ta düzenlediği saldırıda 14 Filistinli hayatını kaybetmiş, 50'den fazla kişi yaralanmıştı.
İsrail aynı gün içinde, AA'nın ofisinin de içinde yer aldığı binaya, ikinci kez saldırı düzenlemişti. 
ABD VE BM TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
ABD yönetimi BM okuluna saldırıyı "utanç verici" olarak niteleyerek, saldırı karşısında "dehşete düştükleri" açıklamasında bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin'deki okula düzenlenen saldırının, uluslararası hukukun açıkça yeni bir ihlali olduğunu belirterek ''BM sığınakları güvenli alan olmalı, savaş alanı değil'' ifadesini kullanmıştı.
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarını sürdüren İsrail, 26 Ağustos'ta, Mısır'ın arabuluculuğundaki görüşmelerde varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti.
Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okulun tamamen yıkıldığı, 41 bin 350 ev, 197 cami ve 208 okulun zarar gördüğü Gazze'de, 2 bin 155 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı.
Kaynak: AA