İsrail Mescid-i Aksa'ya girişleri yasakladı

İsrail Mescid-i Aksa'ya girişleri yasakladı

Batı Kudüs'te "aşırı sağcı" hahamın silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmasının ardından İsrail polisi, ikinci bir bildirime kadar Mescid-i Aksa'nın tüm Müslümanlara kapatıldığını duyurdu.

Batı Kudüs’te "aşırı sağcı" hahamın silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmasının ardından İsrail polisi, ikinci bir bildirime kadar Mescid-i Aksa’nın tüm Müslümanlara kapatıldığını duyurdu.
Buna göre turistler ve Yahudi yerleşimciler de dahil hiç kimsenin Aksa’ya girişine izin verilmeyecek.
İsrail polisinin bu kararı, Batı Kudüs’te "aşırı sağcı" bir hahama silahlı saldırı düzenlenmesinin ardından geldi. Bazı "aşırı sağcı" Yahudi gruplar ise saldırıya misilleme olarak topluca Mescid-i Aksa’ya yürüme çağrısı yaptı.
İsrail basınında çıkan haberlerde, yaralanan kişinin haham Yehuda Glick olduğu ve "aşırı sağcı" bir Yahudi örgütünün başkanlığını yaptığı ifade edilmişti.
Bu arada, İsrail polisinin, Batı Kudüs’te "aşırı sağcı" hahama yönelik silahlı saldırının ardından bir Filistinliyi öldürdüğü bildirildi.
İsrail Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Micky Rosenfeld, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Terörle mücadele polisi, Abu Tor’da (Doğu Kudüs) bir evi kuşattı. Kendilerine ateş açılması üzerine şüpheli vurularak öldürüldü" ifadesini kullandı.
Öldürülen Filistinlinin 32 yaşındaki Mu'taz Hijazi olduğu öne sürüldü.
Kudüs'te gerginlik sürüyor
Kudüs'te aşırı sağcı bir hahamın silahlı saldırıda ağır yaralanmasının ve 1 Filistinlinin İsrail polisi tarafından öldürülmesinin ardından kent genelinde başlayan gerginlik sürüyor.
Kent üzerinde polis helikopterlerinin sesi sürekli duyulurken, sıkı kontroller nedeniyle şehir içindeki trafikte yoğunluk yaşanıyor ve araçlar güçlükle ilerliyor.
Mescid-i Aksa'ya girişleri 1967 yılından bu yana ilk kez tamamen kapatan İsrail polisinin kontrolleri nedeniyle Eski Şehir'de ve çevresinde günlük yaşam da doğal seyrini kaybetmiş durumda.
Öte yandan hahamın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtiliyor. 
İsrail polisi sabaha karşı Silvan Mahallesi'nde bir eve düzenlediği baskında bir Filistinliyi öldürmüştü.
Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Micky Rosenfelt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mescidi Aksa şuan itibarıyla tüm ziyaretçilere ikinci bir emre kadar süresiz  kapatıldı" ifadelerini kullanmıştı.
İsrail Başbakanı Netanyahu geçen hafta bir Filistinlinin aracıyla tramvay durağına girmesinin ardından Kudüs içinde polis sayısını ve kontrol noktalarını artırma kararı almıştı.
(AA)