İsrail, kurulacak Filistin hükümetini boykot edecek

İsrail, kurulacak Filistin hükümetini boykot edecek

Filistin lideri Abbas, İsrail'in kendileriyle ilişkileri keseceğini bildirdiğini fakat onun her adımına karşılık vereceklerini söyledi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "İsrail, uzlaşı hükümetinin kurulması durumunda bizimle ilişkileri kesme niyetinde olduğunu bildirdi" dedi.

Ramallah kentindeki Filistin yönetimi merkezinde Filistin'i destekleyen Fransalı bir gruba hitaben konuşan Abbas, "Filistin uzlaşı hükümeti pazartesi günü yemin edecek. İsrail, uzlaşı hükümetinin kurulması durumunda bizimle ilişkileri kesme niyetinde olduğunu bildirdi. Biz adım adım ilerleyeceğiz, İsrail'den gelen her adıma karşılık verilecek" ifadelerini kullandı.

Hamas hareketiyle yaptıkları anlaşma üzerine herhangi bir siyasi gruba bağlı olmayan bir teknokrat hükümetin kurulması üzerine İsrail'in kendilerini cezalandırmaya çalıştığını anlatan Abbas, "Uzlaşı hükümetinin, İsrail devletini tanıyacak ve teröre son verecek siyasi bir programı olacak. Hükümetin görevi, günlük hayat şartlarını kolaylaştıracak. Filistin-İsrail barış görüşmeleri ise Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından yürütülecek" diye konuştu.

İsrail'in, Filistinli esirlerin 4. grubunu serbest bırakması halinde barış müzakerelerini 9 ay daha uzatmaya hazır olduklarını ifade eden Abbas, şunları söyledi:

"Barış görüşmelerinin ilk üç ayında sınırların belirlenmesi ve yerleşim politikalarının durdurulması olacak. Filistin devletini istiyoruz, dünyada sınırları belli olmayan tek ülke İsrail'dir. İsrail, Filistin devletiyle barış sağlarsa 57 Arap ülkesiyle barış sağlamış olur. Ancak İsrail, işgale, yerleşim birimlerine ve öldürmeye ısrarla devam ediyor." 

Hamas ve Fetih arasında uzun süren ayrılık döneminin ardından 23 Nisan'da milli mutabakata varılmış, ulusal uzlaşı hükümeti kurulması için görüşmelere başlanmıştı. Uzlaşı hükümeti ilanının, görüşmelerin uzaması nedeniyle ertelendiği duyurulmuştu.

Bu arada İsrail'in bakan adaylarından birinin Batı Şeria'ya girmesine izin vermediği bildirildi.