İsrail İle Türkiye Suriye Konusunda Hem Fikir

İsrail İle Türkiye Suriye Konusunda Hem Fikir

Yeni Şafak Yazarı Merve Şebnem Oruç, Habertürk'teki Enine Boyuna programında İsrail-Türkiye anlaşmasının sadece Gazze'nin...

 Yeni Şafak Yazarı Merve Şebnem Oruç, Habertürk'teki Enine Boyuna programında İsrail-Türkiye anlaşmasının sadece Gazze'nin konumu üzerinden tasarlanmadığını, bu anlaşmanın en önemli parametrelerinden birinin Suriye meselesi oduğunu söyledi.
 Türkiye'nin Suriye meselesinden ötürü birçok dostunu kaybettiğini söyleyen Oruç, İsrail'le son yaşanan yakınlaşmaya dikkat çekerek "İsrail ile kurulacak ortaklıkla Esadsız bir Suriye üzerinde anlaşılabilir. Bu bir dost kazanımı demek, Suudi Arabistan zaten cebimizde;  belki Suud'un üzerinden Mısır'ı da kazanabiliriz" dedi.
 İsrail'in en büyük probleminin İran olduğunu belirten Oruç, "İsrail, savunma bakanı düzeyinde IŞİD'i İran'a tercih ettiğini söylüyor. Hizbullah tehdidine karşı İsrail ile Nusra'nın birlikte hareket ettiğini El-Cezire bile ifade ediyor. İsrail'in Esad konusunda Türkiye gibi çok ciddi kırmızı çizgileri var. Uzun vadede Türkiye ile İsrail'in Suriye politikaları örtüşüyor" ifadelerini kullandı.