İsrail hapishanelerinde 7 bin Filistinli var

İsrail hapishanelerinde 7 bin Filistinli var

Filistin Esirler Bakanlığı, İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerinde 7 bin civarında Filistinlinin tutuklu olduğu ancak İsrail'in hemen her gün düzenlediği gözaltılar nedeniyle bu sayının artabileceği belirtildi.

Batı Şeria'da geçen Haziran ayında 3 Yahudi yerleşimcinin ölü bulunmasının ardından Filistinlilere yönelik tutuklamaların arttığına değinilen açıklamada, söz konusu tutukluların yüzde 84,8'inin Batı Şeria'dan, yüzde 9,5'inin Kudüs ve İsrail'deki Filistin beldelerinden, yüzde 5,7'sinin Gazze Şeridi'nden olduğu kaydedildi.

İsrail hapishanelerinde 19'u kadın, 250'den fazla 18 yaş altı çocuk ve 14'ü hastanede olmak üzere, bin 500 hasta bulunduğu, tutuklulardan 477 kişinin de ömür boyu hapisle cezalandırıldığı aktarıldı.

İdari tutukluların 500'ü geçtiği, bunlar arasında 36 Filistinli milletvekili ve 3 bakanın olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, İsrail ile 2011'de varılan "takas" anlaşması gereği serbest bırakılan 60 Filistinlinin de yeniden tutuklandığı hatırlatıldı.

Bakanlık açıklamasında, İsrail hapishanelerinde 1967'den bu yana "işkence ve doğrudan öldürme yolu"yla 205 kişinin hayatını kaybettiği de belirtildi.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.