İsrail Gündemini Sarsan 'Sızıntı'

İsrail Gündemini Sarsan 'Sızıntı'

İsrail eski Savunma Bakanı Ehud Barak’ın İsrail´in geçmişte neredeyse İran´ın nükleer tesislerine saldıracağını fakat 'korkak' politikacılar ve askerler yüzünden bu planın suya düştüğünü açıklamadı. İsrail gündemini sarstı.

Şalom'da yer alan habere göre; İsrail eski Başbakanı ve Savunma Bakanı olan Ehud Barak'ın basına sızan bir röportajı İsrail'in politik gündemini sarstı. Sızan röportajda Barak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu da kararsız ve saplantı derecesinde karamsar biri olarak nitelendirdi. İsrail'in geçmişte İran'ın nükleer tesislerine saldırma hazırlığında olduğu belirten Barak'ın sözleri, İran'ın ana gündem konusu olduğu İsrail'de gündemi değiştirmeye yetti.

İsrail eski başbakanlarından olan Barak, İşçi Partisi'nin ılımlı olduğu günlerde 1999 yılında Netanyahu'yu yenerek bir seçimden zaferle çıkan son İşçi Partisi lideri olurken aynı zamanda politik analizciler tarafından da entrikalarla dolu, zeki fakat kibirli yönetimiyle eline gelen fırsatı boşa harcamış olarak değerlendiriliyor.

Barak daha sonra politikaya geri dönerek, nükleer silahlanmış İran'a karşı duran ve yeniden seçilen Netanyahu'nun yanında yer alarak 2007-2013 yılları arasında savunma bakanlığı görevini yerine getirmiş, İşçi Partisi güç kaybedip parçalanınca da politikaya veda etmişti.

İsrail'de yayınlanan Kanal 2'ye sızdırılan röportaj görüntülerinin, Barak hakkında yeni çıkan biyografi kitabının piyasaya çıkışıyla aynı zamana denk gelmesi Barak'ı İsrail'in gündemine oturttu.

Sızdırılan görüşmede Barak, İsrail'in en derin sırlarından sayılan, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmaya hazır olup olmadığı meselesine değindi.

Uzun yıllardır Netanyahu ve Barak, dünyadan tepki gelmediği takdirde İsrail'in saldıracağı şeklinde üzeri kapalı tehditlerde bulunmuşlardı. 

Bazı çevrelerin çoğunlukla boş tehdit olarak nitelendirdikleri bu sözler, İran'a uygulanan uluslararası yaptırımların temeli olarak görülüyordu.

Barak röportaj yapan kişiye 2010 yılında kendisi ve Netanyahu'nun İran'a saldırma taraftarı olduklarını ama dönemin Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazi'nin kendilerine İsrail'in bu operasyonu kaldırabilecek güçte olmadığını söylediğini anlattı.

Barak, “Genelkurmay Başkanı size 'Affedersin ama ben sana hayır dedim' diye karşına çıkacaksa kabinene gidip destek isteyemezsin" diye konuştu. Barak, ertesi sene tüm kabineyi etkisi altına alan iki bakanın kararlarından çelişkiye düşmeleri, bir sonraki sene de ABD ile ortak askeri bir tatbikat ve o zamanın ABD Dışişleri Bakanı Leon Panetta'nın ziyaretiyle planın ertelendiğini de ekledi.

İsrail'in o dönemdeki dışişleri bakanı olan Avigdor Lieberman, Kanal 2'ye Barak'ın sözlerine destek vererek konuştu ve "Bir başbakan kabinesinden desteklediği bir kararı çıkaramıyorsa, muhtemelen orada bir sorun vardır" dedi.

Yeni piyasaya çıkan kitabın yazarlarından Danny Dor da, Barak'ın kayda alındığının farkında olduğunu, kendisine hiçbir şekilde bu görüşmenin yayınlanmayacağı sözü verilmediğini ve kimsenin Barak'ın röportaj sırasında ne yaptığını bildiğine dair bir şüphesi olmadığını söyledi.