İsrail Gibi Gücü Çocuklara Yetiyor

İsrail Gibi Gücü Çocuklara Yetiyor

Mısır’ın devrim rüyasını kâbusa çeviren Sisi, adaletsizlikte İsrail’i aratmıyor. Darbenin yaşandığı 2013’ten bu yana 700 çocuk tutuklandı. “Siyasi” gerekçelerle gözaltına alınan 160 çocuk, gün ışığı dahi görmeyen askeri bir kampa kapatıldı.

Mısır’da 2013 yılında yönetimi askeri darbe ile ele geçiren Abdulfettah es-Sisi, sudan bahanelerle binlerce kişiyi gözaltına aldırırken, çocuklara karşı da acımasızca davranıyor. Sisi’nin idaresindeki Mısır çocuklara yönelik şiddette İsrail’i aratmazken, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) kayıtlarına göre, darbenin gerçekleştiği Temmuz 2013’ten bu yana 700’den fazla çocuk “siyasi olaylarla bağlantılı oldukları” iddiasıyla tutuklandı. 
‘GÖRÜNMEZ’ İŞKENCE KAMPI
UNICEF’in Mısır temsilcisine göre, 156 çocuk, polis istasyonları ya da yetişkinlerin kaldığı hücrelerde yaşlarına uygun olmayan koşullarda tutuluyor. Bu sayının dışında Banha’daki Merkezi Güvenlik Güçleri kampında yaklaşık 160 çocuğun hapsedildiği biliniyor. Çocuklarının akıbetini soruşturan ailelere aradıkları kişilerin, resmi kayıtlarda “görülmeyen” Banha’da olmadığı söyleniyor. Gün ışığı görmeyen kampta çocukların temiz suya ve sağlık hizmetlerine ulaşması yasak. Askeri bir kamp olduğu için ailelerin ziyaretine de izin verilmiyor. 
‘BAŞINI DUVARLARA VUR’
Global Post'un haberine göre, kamptan çıkabilen çocukların anlattıkları, Mısır adaletinin geldiği noktayı gösteriyor. 14 yaşındaki Ekrem, gece vakti evine onlarca polisin yaptığı baskınla tutuklandı. “Yasaklı bir gruba (Müslüman Kardeşler) üye olmak” ve “yolları kapamak” suçlamasıyla gözaltına alınan Ekrem’e günlerce elektro şok cihazıyla işkence yapıldı ve 3 ay kalacağı Banha’daki Merkezi Güvenlik Güçleri kampına götürüldü. Çocuğunu alabilmek için uzun süre kamp önünde gösteri yapan Ekrem’in annesine de, “Başını duvarlara vurabilirsin” denilerek hakaret edildi. 16 yaşındaki Mustafa adlı bir çocuk ise içeride gördüğü işkence nedeniyle tek gözü göremez bir halde cezaevinden çıktı.
KİMSE DENETLEYEMİYOR
Nadeem Şiddet Kurbanları Rehabilitasyon Merkezi, Mısır genelinde kaç çocuğun yetişkinlerin kaldığı cezaevlerinde tutulduğunu bilmenin imkansız olduğunu ve İçişleri Bakanlığı savcısı dışında kimsenin cezaevlerine giremediğini vurguluyor. İnsan hakları örgütleri, çocukların böyle gayriresmi kamplarda tutulma nedenini ise, diğer cezaevlerinin ve polis merkezlerinin “tıka basa” dolu olmasına bağlıyor.

14 yılda 10 bin Filistinli çocuk gözaltına alındı

İsrail askerlerinin silahlarına karşı avuçlarına aldıkları taşlarla karşı koymaya çalışan Filistinli çocuklar “terörist” muamelesi görüp en ağır cezalara çarptırılıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) 2013 tarihli raporuna göre, “çocukları askeri mahkemede yargılayan, insanlık dışı ceza ve muamelelere maruz bırakan tek ülke” olan İsrail’in, 2000 yılından bu yana Batı Şeria ve Kudüs’te 18 yaş altı 10 bin Filistinli’yi gözaltına aldığı biliniyor. Yine son 10 yılda 12-17 yaşlarında 7 bin Filistinli çocuk tutuklandı. 180’den fazla çocuğun halen İsrail cezaevlerinde tutulduğu belirtiliyor.