İsrail, Gazze'ye yönelik katliamları savundu: ''Hukuka uygun''

İsrail, Gazze'ye yönelik katliamları savundu: ''Hukuka uygun''

İsrail geçtiğimiz yıl 2 binden fazla Filistinli sivilin hayatını kaybettiği Gazze saldırılarıyla ilgili kendini ''suçsuz'' gösteren bir rapor yayımladı.

Söz konusu rapor, Birleşmiş Milletler'de bu hafta gündeme gelmesi beklenen İsrail aleyhindeki Gazze raporuna karşı bir ön savunma olarak değerlendirildi.

Konuya ilişkin dünkü kabine toplantısında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze savaşı sırasında, 'İsrail ordusunun sivil can kaybını önlemek için elinden geleni yaptığını' öne sürdü.

'Gerçekleri öğrenmek isteyenlerin İsrail'in raporunu okuması gerektiğini' savunan Netanyahu, "İsrail'e karşı temelsiz ve otomatik bir suçlama görmek isteyen varsa BM'nin raporunu okuyarak zamanını boşa harcayabilir" ifadelerini kullandı.

Hamas yetkilileri Tel Aviv'in raporuna tepki gösterdi: "Bu belge İsrailli işgalcilerin Gazze'deki suçlarını temize çıkarma girişimi. Bu, İsrail'in Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin sunduğu rapora karşı uluslararası algıyı yönlendirme çabası."

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlayıp 51 gün süren saldırılarında 10 binden fazla Filistinli yaralanmıştı. Gazze'de ölen 2 binden fazla sivilden çoğu, kadınlar ve çocuklardı. İsrail tarafında ise 66 asker, dört sivil ve bir yabancı uyruklu işçi olmak üzere 71 kişi ölmüştü.