İsrail Gazzeli Balıkçılara Karşı Zulmünü Artırdı

İsrail Gazzeli Balıkçılara Karşı Zulmünü Artırdı

İsrail ordusunun, Gazzeli balıkçılara karşı ihlallerini şubat ve mart aylarında artırdığı bildirildi.

Gazze'deki El-Mizan İnsan Hakları Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail Deniz Kuvvetlerinin, geçen şubat ve mart aylarında gözaltına alarak, ağır makineli tüfeklerle saldırıp ve teknelerine el koyarak Gazzeli balıkçılara karşı savaş açtığı belirtildi.

Balıkçılara 27 kere ateş açıldığının belgelendiği kaydedilen açıklamada, saldırılarda bir Filistinli balıkçının hayatını kaybettiği, 2 balıkçının yaralandığı ve bir teknenin büyük çaplı zarar gördüğü ifade edildi.

İsrail ordusunun geçen 2 ayda 6 Filistinli balıkçıyı gözaltına aldığı ve 3 tekneye el koyduğu belirtilen açıklamada, İsrail ordusunun uygulamalarının Gazzeli balıkçıların ablukasını daraltarak geçim kaynakları üzerinden onlara savaş açmayı hedeflediğine işaret ettiği kaydedildi.

İsrail, Gazze'ye düzenlediği son savaşın ardından Filistinli balıkçıların denize açılma mesafesini 3 milden 6 mile çıkarmıştı. Ancak Filistinli yetkililer, İsrail deniz kuvvetlerinin balıkçıların çalışmalarını engellediğini, balık avlamalarına izin vermediğini ve hemen hemen her gün teknelerine ateş ettiğini belirterek, bunu ateşkes anlaşmasının açık ihlali olarak kabul ediyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı 51 gün süren saldırılarda, 2 bin 145 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde Filistinli gruplarla varılan ateşkes çerçevesinde İsrail, 26 Ağustos'ta saldırılarını durdurmuştu.

AA