İsrail Filistinli iki milletvekilini daha gözaltına aldı

İsrail Filistinli iki milletvekilini daha gözaltına aldı

İsrail ordusu, Beytullahm kentinde Filistinli iki milletvekilini daha gözaltına aldı. İsrail hapishanelerindeki Filistinli milletvekillerinin sayısı 23'e yükseldi.

İsrail hapishanelerindeki Filistinli milletvekillerinin sayısının 23'e yükseldiği bildirildi. Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan açıklamada, "İsrail ordusu, bu sabah Beytullahm kentinde iki milletvekilini daha gözaltına aldı. Böylece kaçırıldığı iddia edilen kayıp üç Yahudi yerleşimciyle ilgili sürdürülen operasyonlarda gözaltına alınan milletvekillerinin sayısı 12'ye yükseldi" denildi.

Açıklamada, İsrail hapishanelerinde, Fetih Hareketi'ne mensup  milletvekili Mervan el-Bergusi'nin de aralarında bulunduğu 11 milletvekilinin daha tutulduğuna dikkati çekilerek "Böyleceİsrail hapishanelerindeki Filistinli milletvekillerinin sayısı 23'e yükseldi" ifadesine yer verildi.

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan  Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması içinİsrail Parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti.

Ordu birlikleri de o tarihten bu yana Batı Şeria'da baskınlar düzenleyip, aralarında Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, milletvekilleri, eski bakanlar ve Hamas üyelerinin de bulunduğu 500'ün üzerinde kişiyi gözaltına almış, Gazze'ye de hava saldırıları düzenlemişti.

İsrail kanunlarına göre, sahada görev yapan İsrail ajanları ülke güvenliğini tehdit eden herhangi bir olayda, Filistinlileri hiçbir gerekçe göstermeksizin tutukluyor, tutukluluk süresi yargılama yapılmaksızın 5 yıla kadar çıkartılabiliyor. İdari tutuklama olarak adlandırılan bu uygulama, tutuklananların haklarında isnat edilen bir suç varsa da gizli olduğu öne sürülerek kamuoyuyla paylaşılmıyor.