İsrail ekonomisine 'boykot' darbesi

İsrail ekonomisine 'boykot' darbesi

İsrail'in AB başta olmak üzere birçok ülkeye yaptığı ihracat boykot sebebiyle büyük düşüş yaşarken ekonomi ilk altı ayda yüzde 35 gerileme kaydetti

Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerinde, Avrupa Birliği (AB) ve bazı ülkelerin uyguladığı boykot sebebiyle ekonominin giderek kötüleştiği belirtildi.
İsrail İhracat Enstitüsü'nün yayımladığı rapora göre, İsrailli yerleşimcilerin dışarıya, özellikle de AB ülkelerine yaptığı ihracat büyük düşüşte. Bu sebeple yılın ilk 6 ayında ekonomi yüzde 35 gerileme kaydetti.
Araştırmacı Halid el-İlmi, İsrail'de alım gücünün azaldığını ve hayat pahalılığının söz konusu olduğu belirterek, "İsrail yönetimi, sanayi ve tarımla uğraşan yerleşimcilerin zararlarını tazmin etmek için daha fazla para harcamak zorunda kalacak" dedi. 
İlmi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Güney ve Asya ülkelerine yaptığı ziyaretlerin ardından şu ana kadar ekonomik düzelme için pratik herhangi bir adım atılmadığını ifade etti. 
Yedioth Ahronoth gazetesinin dün yayımladığı haberde, İspanya ve İtalya hükümetlerinin Batı Şeria'da herhangi bir proje gerçekleştiren İsraillilerle herhangi bir anlaşma imzalamaması konusunda yatırımcıları uyardığını kaydetmişti.
Avrupalıların, yerleşimcileri boykot etmesinin İsrail'de korkuya neden olduğu belirtilirken, İsrailli iş adamlarının Netanyahu'ya ekonomik krize "diplomatik" çözümler bulma noktasında baskı yaptığı iddia ediliyor.
İsrail'i Boykot Hareketi üyesi Mustafa el-Bergusi de Filistinlilere, İsrail ürünlerini boykot etme çağrısı yaptıklarını hatırlatarak, "Yerleşimcilerin Batı Şeria'daki alıcıya dönük ürünlerinin boykot edilmesi, küçümsenecek bir durum değil aksine onları en çok etkileyecek olan bizim boykotumuzdur" ifadesini kullandı.
Bergusi, İsraillilere ekonomik yönden baskı yapmanın en etkili yol olduğunu kaydetti.